Szakmai szervezetek szerint a ma megszavazott klímatörvény alkalmatlan arra, hogy megvédje a magyar lakosságot

Szakmai szervezetek szerint a ma megszavazott klímatörvény alkalmatlan arra, hogy megvédje a magyar lakosságot

Budapest, 2020. június 3. – A ma elfogadott klímavédelmi törvény nem fogja megvédeni a magyarokat a klímaválságtól – ez a szakmai szervezetek egyöntetű álláspontja. A koronavírus okozta vészhelyzet megmutatta: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Megoldást kell találnunk a klíma- és ökológiai válságra, különben a mostaninál jóval súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. A most elfogadott klímatörvény azonban erre teljesen alkalmatlan: a törvény semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy Magyarország élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben. A szakmai szervezetek azt várják az ország minden döntéshozójától: üres szavak és felhígított jogszabályok elfogadása helyett viselkedjenek a válsághelyzetnek megfelelően, és sürgősen tegyenek érdemi lépéseket.

A ma elfogadott klímavédelmi törvényt a döntéshozók újabb kudarcaként ítéli meg az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Habitat for Humanity Magyarország, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ismét elszalasztottuk a lehetőséget, hogy Magyarország érdemi választ adjon az emberiséget fenyegető klíma- és ökológiai válságra, és a koronavírus-járványhoz hasonlóan részt vegyen a szén-dioxid-kibocsátás görbéjének ellaposításában és visszafordításában, valamint az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban.

 

A tudományos előrejelzések alapján mára már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a klíma- és ökológiai válság a koronavírus-járványnál jóval súlyosabb következményekkel fenyeget. A szakmai szervezetek ezért sürgős, érdemi intézkedéseket várnak a magyar kormánytól és az országgyűléstől a lakosság védelme érdekében:

  • a lakosságnak érdemben segíteni kell energiatakarékossági és -hatékonysági beruházások mielőbbi megvalósításában;
  • még idén fel kell oldani az új szélerőművek építését tiltó intézkedéseket;
  • olcsóbbá, elérhetőbbé kell tenni a lakossági napenergia- és egyéb megújulós beruházásokat és támogatni kell a közösségi energiatermelést;
  • legkésőbb 2025 végéig be kell zárni a klímagyilkos Mátrai Erőművet;
  • haladéktalanul be kell tiltani a szén (különösen a lignit) értékesítését a lakosságnak, ezzel párhuzamosan segítve az alacsony jövedelmű háztartások átállását a tiszta fűtésre;
  • legalább 55%-kal kell csökkentenünk Magyarország szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig.

A szakmai szervezetek fent ismertetett javaslataikat már számos alkalommal elküldték a döntéshozóknak és szakmai álláspontjukat ismertették a kormány ide vonatkozó anyagainak véleményezésekor is. [1] Ezeket az érdemi változtatásokat kérő javaslatokat azonban nem foglalták be a klímatörvénybe.

Pedig a zöld átállás közérdek: számos zöld munkahelyet teremtene, tisztábbá tenné a levegőt, javítaná az ország ökológiai állapotát és biztonságát. A tétlenség súlyos felelőtlenség: a saját, a gyermekeink és az utánuk jövő generációk élete forog kockán.


Jegyzetek:

[1] Szakmai szervezetek közös NEKT véleménye, 2020 április: https://mtvsz.hu/uploads/files/Vegso_NEKT_kozos_civil_eszrevetelek_2020apr(1).pdf

Korábbi közlemények a témában:
https://mtvsz.hu/hirek/2020/05/ambiciozus-valsagallo-klimatorvenyre-van-szukseg