A világ legnagyobb vegyipari vállalatai, akik a múlt század során DDT-vel és egyéb vegyszerekkel mérgezték meg az élővilágot, földjeinket, vizeinket, a levegőt, most az élelmiszereinkre akarják rátenni a kezüket.
Géntechnológiai úton olyan növényeket állítottak elő, amelyek minden sejtje rovarirtó szert termel, vagy pedig ellenállóvá vált valamilyen – általában a vállalat által előállított – totális gyomirtó szerrel szemben. Amennyiben ezek a növények bejutnak a táplálékláncba, kiszabadulnak az ellenőrzés alól, komoly egészségügyi, ökológiai és gazdasági károkat okozhatnak. A gyomirtószertűrő és a "rovarrezisztens" génmódosított növények a világ számos országában jelentős mértékben megnövelték a növényvéfőszer-felhasználást.
Újabban azzal próbálkoznak, hogy "precíziós nemesítés" köntösbe bújtatva csempésszék be Európába az új génmódosítási technológiákat.
Emellett a különféle szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül is megpróbálják lazítani, illetve kikerülni a génmódosított szervezetekre vonatkozó uniós szabályozást.
A génmódosított haszonnövények és intenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett alternatívaként az agroökológia térnyerését szorgalmazzuk.
