Életigenlő műhelybeszélgetéseket indítunk, ezzel gyakorlati útmutatót adunk, hogyan lehet az életünket életigenlő módon a hétköznapokban egyszerűen, mindenki számára elérhető eszközökkel megváltoztatni úgy, hogy a változást ne teherként, veszteségként éljük meg, hanem élményként és rövid időn belül érezzük annak jótékony hatásait.
Kollár-Klemencz László
zenész, író, Életigenlő nagykövet
Az Életigenlő kaláka következő beszélgetése:
Fű, fa, virág a konyhában
Időpont: 2021. április 8., 17:00 – 19:00 - Helyszín: Zoom internetes felület
Előadók:
- Dr. Pottyondy Ákos az Ürmös Porta vezetője - Nemcsak gyógy-, hanem fűszernövény is! Gyógynövények a konyhában
Ákos a házunk táján leggyakrabban megtalálható gyógynövények konyhai felhasználási lehetőségeit mutatja be, valamint beszél arról is, hogy milyen gyógyhatása lehet a belőlük készült ételeknek, italoknak. Az Ürmös Porta bemutatóján rámutat arra, hogy felhasználásuk egyszerűbb, mint gondolnánk.
- Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke - Frissítő kerti virágok fűről és fáról
Csaba hobbiként kezdett el foglalkozni azzal, hogy hányféle fogyasztható virág található karnyújtásnyira környezetünkben. Olyanok, amikből könnyen készíthető frissítő nemcsak a konyhában, hanem akár a közösségi rendezvények környezettudatos büféjében is.
Program: Előadás, majd beszélgetés a résztvevőkkel.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés ezen a felületen április 7-ig:
https://forms.gle/ZgmBC5Wifu8L2nRk8
Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk.
A beszélgetés internetes felületének elérhetőségét a regisztráltaknak április 8-án küldjük el.
További információ: Horváth Kinga, MTVSZ, horvath.kinga@mtvsz.hu
Szervezők:
Magyar Természetvédők Szövetsége - www.mtvsz.hu
Éghajlatvédelmi Szövetség - www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu
KlímavédDVelem - www.facebook.com/KlimaveddVelem
Ürmös Porta - www.facebook.com/urmosporta
A sorozat további eseményei:
2021. április 22.: Húsmentes napot az életünkbe és az intézményekbe - jó nekem, jó neked, jó a környezetnek!
Egyre többet hallani arról, hogy több szempontból is érdemes csökkentenünk húsfogyasztásunkat. Az intézményi étkezésnél bevezetett heti egy húsmentes nap rendszerszintű lépés a fenntarthatóság felé. A rendezvényen felkészítjük a vállalkozó önkénteseket, hogyan érhetik el ezt iskolákban, munkahelyeken.
Előadók:
- Shenker-Horváth Kinga - dietetikus, táplálkozási szakember
- Bajor Zsófi - Mezna étterem - az AKG Általános Iskola szolgáltatója
- Kapitányné Sándor Szilvia - programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége
2021. május 6.: Építhető közösségek
Előadók:
- Kollár-Klemencz László, zenész, író - Miért fontos, hogy az emberek megint egymásra találjanak, bizalommal forduljanak egymáshoz és együtt kezdjék átalakítani életüket, egymás támogatásával váljanak életigenlővé?
- Zalatnay László, egy szervezetfejlesztőből lett önkéntes :) - Néhány csoportdinamikai törvényszerűség a sikeres közösség elindító és építő munkához, amiket könnyű megérteni és könnyű betartani. Sok jó gyakorlat és néhány nem sikerült is, a tanulság levonásához.
Eddigi Életigenlő beszélgetések felvételei itt érhetőek el.