182 szervezet sürgeti a kelet-közép-európai kormányfőket a méltányos zöld helyreállításért

182 szervezet sürgeti a kelet-közép-európai kormányfőket a méltányos zöld helyreállításért

Összesen több mint 180 kelet-közép-európai, köztük számos magyar civil- és ifjúsági szervezet, intézmény, tudományos szervezet, cég és helyi vagy regionális kezdeményezés sürgeti kormányát, hogy haladjanak az európai zöld megállapodás mentén és álljanak ki a válságálló, felelősebb uniós éghajlatvédelmi lépések mellett. Az Európai Tanács jövő heti ülésén ugyanis a kormányfők megvitatják az Unió középtávú (2030-as) éghajlatvédelmi céljának emelését.

A magyar, bolgár, cseh, lengyel, román és szlovák miniszterelnöknek szóló  levelet küldött ma kelet-közép-európai társadalmi szervezetek  koalíciója. Ebben sürgetik a kormányokat: a helyreállítási terveket és uniós forrásokat fordítsák a zöld helyreállítást és Párizsi Megállapodást szolgáló, nagyobb uniós 2030-as éghajlatvédelmi célokra,  a társadalmi jóllét és egészség növelésére, a gazdaság alapját képező környezet állapotának javítására. A kormányok együtt kezeljék a gazdasági, egészségügyi és éghajlati problémákat: egy gazdasági modell akkor válságálló, ha összhangban van az éghajlatvédelemmel és a társadalmi igazságossággal. 

“Az Európai Unió soha annyi közpénzt nem mozgósított még, mint most, a klímasemlegesség elérése érdekében. Nincs most jobb beruházás, mint az éghajlatvédelmi cselekvés erősítése. A magyarok zöme által támogatott, 2050-re kitűzött nemzeti klímasemlegesség törvénybe ültetése következetességet követel a magyar kormánytól is. Ezért játszmák nélkül, nyíltan támogatnia kell az európai zöld megállapodás szerinti középtávú magasabb uniós éghajlatvédelmi célt. A kormány felelőssége, hogy a Magyarország rendelkezésére álló uniós költségvetési és helyreállítási pénzeket és a készülő terveket  – Partnerségi Megállapodást, operatív programokat és a nemzeti helyreállítási reformtervet  – a klímasemlegesség szolgálatába állítsa, így biztosítva a válságálló gazdasági-társadalmi zöld helyreállítást.” – nyilatkozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

A világjárvány elmúlt hat hónapjában polgárok, szakértők, tudósok, civil társadalmi szereplők és művészek százezrei szorgalmazták a gazdasági és társadalmi megújulást a közös emberi és európai értékek mentén, ideértve az éghajlat-tudatosságot nemzeti és európai szinten is. “Nem állíthatjuk talpra a gazdaságunkat úgy, hogy elmélyítjük a többi, minket sújtó válságot” – áll a levélben.

 

A magyar kormányfőnek küldött levél és mellékleteként a 182 aláró szervezet itt olvasható: https://mtvsz.hu/uploads/files/Kozep-kelet-europai-szervezeti_felhivas_komanyfoknek_2020okt5.pdf

Az eredeti angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható:

http://www.caneurope.org/publications/press-releases/2010-call-upon-cee-leaders-to-support-climate-ambition-in-european-council