Az emberek, egészségük és a bolygó kiárusítása – az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény valódi ára

Az emberek, egészségük és a bolygó kiárusítása – az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény valódi ára

Az Európai Bizottság nemrég kereskedelmi egyezményt kötött a Mercosur-országokkal (Dél-amerikai Közös Piac: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay). Ratifikálása esetén a két blokk által valaha kötött kereskedelmi egyezmények közül ez lenne a legnagyobb az érintett polgárok számát tekintve. Az egyezmény azonban óriási károkat okozna az emberek és a bolygó számára.

Súlyos következmények várhatók regionális és globális szinten is: nagyobb, az eddigieknél még komolyabb tüzek az Amazonas-medencében, az üvegházhatású gázok kibocsátásának egekbe szökő mértéke, a helyi élelmiszer-termelés zavarai a Mercosur-országokban, az európai élelmiszerbiztonság veszélyeztetése növényvédőszerekkel és más mérgező anyagokkal.

Az egyezmény aláírása erősítené Jair Bolsonaro, Brazília elnökének pozícióját, aki közismerten támadja az őslakosok, nők, földművesek és más dolgozók jogait, rombolja a környezetet az országban és aláássa az éghajlatvédelemmel foglalkozó Párizsi Megállapodást. 

A hatályba lépéshez az EU-Mercosur egyezményt el kell fogadnia az Európai Unió Tanácsának, a Parlamentnek és a tagállamok parlamentjeinek. Ez az a pillanat, amikor határozottan el kell utasítanunk ezt a szörnyű kereskedelmi megállapodást, amely számos különböző módon okozna kárt az embereknek, az éghajlatnak és a környezetnek. 

Kiadványunk letölthető innen.