Akik szembeszálltak a Monsantoval


Percy és felesége Louise Schmeiser a 2007. év Alternatív Nobel-díj kitüntetettjei június elején Magyarországon számolnak be világraszóló diadalukról, amikor is pert nyertek a világ legnagyobb, gátlástalan génmanipulátor multija, a Monsanto ellen.


A kanadai házaspár, amelynek hölgytagja nagyanyai ágon magyar gyökerű, sokáig élte a nyugat-kanadai festői Saskatchewan tartomány gazdáinak életét. Percy ezenkívül Saskatoon város polgármesteri tisztét is több mint harminc évig töltötte be, tagja volt a helyi Parlamentnek, összes energiáját a helyi gazdák jóléte érdekére fordította. 1996-ban azonban megváltozott az életük. A kanadai kormány az Egyesült Államokkal karöltve négy génmódosított növényfaj termesztését engedélyezte: szója, kukorica, gyapot és repce szerepelt a listán. A Monsanto az Egyesült Államok után betette a lábát Kanadába is.

A krimi
1998-ban a Monsanto feljelentette a Schmeiser házaspárt, hogy birtokukon engedély nélkül termesztik a Monsanto által szabadalmaztatott Roundup (gyomirtó) rezisztens génmanipulált repcét, amiért súlyos büntetés jár. Schmeiserék köpni-nyelni nem tudtak. Kiderült, hogy a környéken termesztett génpiszkált repce elszennyezte ültetvényüket, így akaratlanul is génmanipulálttá vált birtokuk.

A házaspár ekkor már több mint ötven éve foglalkozott repce nemesítéssel, amellyel a helyi préri viszonyokra legalkalmasabb fajtákat szelektálták. És akkor jön ez a dúvad Monsanto, tönkreteszi ötven év munkáját, ráadásul még perrel is fenyegeti őket. A harc megkezdődött. Tíz év küzdelem után meghívást kaptak Londonba (Kanada, Saskatchewan tartomány), hogy ismertessék ügyüket. A bírósági eljárásban az elsőfokú ítélet a Monsanto javára szólt, de a házaspár nem hagyta magát. Fellebbeztek. Az eljárás költségei meghaladták a 300 ezer dollárt. Az ügy a Kanadai Legfelsőbb Bíróság elé került. Ekkorra már a Monsanto rátette a kezét az egész birtokra, ingó és ingatlan vagyonukra.

A győzelem
2004-ben a Kanadai Legfelsőbb Bíróság salamoni döntést hozott. Megállapította, hogy a Schmeiser házaspár nem hogy nyert volna a génmódosított vetőmaggal elszennyezett ültetvényein, hanem veszített. Továbbá nem sértette meg a Monsanto szabadalmát, mivel ültetvényén nem alkalmazta a Roundup nevű gyomirtót, amire a génmódosított repce ellenállását szabták. Az ítélet szerint mindkét félnek viselnie kell az ügyben felmerült saját költségeit. Ez a harcias házaspárnak 300 ezer dollárt jelentett, míg a Monsantonak kétmilliót! A monstre perre jellemző, hogy a Monsanto 19 ügyvédet vonultatott fel a védelem oldalán. Eközben a cirkusz tovább folyt, mert Schmeiserék portáján újra felütötte a fejét a Monsanto repce. Kérték, a mammutcéget, hogy takarítsa ki területükről a növényt. Erre nem voltak hajlandóak, mire a házaspár a szomszédokkal „kigazolta” a területet és 640 dolláros számlát küldött a multinak. Amit az nem volt hajlandó kifizetni. Erre Schmeiserék beperelték a „Góliátot”. Egész Kanada ezen röhögött! A milliárdos világmulti elleni 640 dolláros peren.

Főleg akkor, amikor a bíróság egy csekket adott át a Monsantonak fizetési meghagyással 640 dollárról és plusz 20 dollár kezelési költségről. Ez a 20 dollár volt életem legszebb összege, -mondta nevetve Percy. A per során a Monsanto egészen gusztustalan dolgokat is művelt. Felajánlott 20 ezer dollár értékű növényvédőszert a szomszédoknak, ha a házaspár ellen vallanak.

A per megnyerése világra szóló diadalt jelentett Schmeiseréknek. Dávid harca a Góliát ellen sikeres volt. Az öt gyermeket és 15 unokát számláló család végérvényesen beírta magát a gazdatüntetők aranykönyvébe. 2007-ben az Alternatív Nobel díjjal (Right Livelihood Award) tüntették ki őket.

Ezt a díjat már eddig két magyar is megkapta: Vargha János és a Duna-kör a nagymarosi vízlépcső elleni harcáért és Bíró András a cigányközösségek felzárkóztatásáért Cserehát térségben.

A Schmeiser házaspár június elején Magyarországra látogat. Reméljük, minél többen kíváncsiak lesznek előadásaikra. A júniusi rendezvényeket több hazai környezetvédelmi szervezet is támogatja, többek között a Biokultúra Egyesület, a Biokontroll Nonprofit Kft, a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége.
Forrás: Frühwald Ferenc (BioHolmi)

Percy és Louise Schmeiser előadására szóló meghívó innen letölthető
Az előadás jelentkezési lapja letölthető word és pdf formátumban