2005.06.15.
Jeffrey Smith: A genetikailag módosított élelmiszerek kockázatai c. elõadása
Idõpont: június 21., kedd, 17 óra
Helyszín: Közép-Európai Egyetem, Gellner terem (Budapest. V., Nádor u. 9.)
A Közép-Európai Egyetem
Környezetpolitikai Tanszéke
és a
Magyar Természetvédõk Szövetsége
meghívja Önt
JEFFREY M. SMITH:
A genetikailag módosított élelmiszerek kockázatai
c. angol nyelvû elõadására.
A szerzõ az elõadás során ismerteti
Seeds of Deception: Exposing Industry and Government Lies
about the Safety of the Genetically Engineered Foods Youre Eating
(A csalás csírái -- Az általunk fogyasztott génmódosított élelmiszerek biztonságával kapcsolatos vállalati és kormányzati hazugságok leleplezése) c. könyvét is.
Az elõadás elõtt bevezetõ mond Pusztai Árpád professzor, a Skót Tudományos Akadémia tagja.
Idõpont: június 21., kedd, 17 óra
Helyszín: Közép-Európai Egyetem, Gellner terem (Budapest. V., Nádor u. 9.)
Minden érdeklõdõt szeretettel várunk.
További információ:
fidusz@mtvsz.hu or e04kib01@student.ceu.hu
Fidrich Róbert, MTVSZ, tel.: 216-7297
Rövid részlet illetve ismertetõ a könyvrõl:
A libák bölcsessége
Mindenki ismeri azt a kifejezést, hogy "buta liba". Vajon, jogos-e e kifejezés használata? Az alábbi történet azt mutatja be, hogy a libák talán még az embereknél is bölcsebbek:
"Van egy farmer Illinoisban, aki kb. húsz hektáros (50 acre) földjén szóját termesztett. Sajnos, volt egy szójaevõ libacsapat, akik a közelben lévõ tavacskánál ütötték fel tanyájukat.
A libák - lévén olyan teremtmények, amelyeknek szokásaik vannak, - a következõ évben is visszatértek ugyanarra a helyre, hogy ismét szójával táplálkozzanak. Ezúttal azonban a vetésnek csak egy bizonyos részén ettek. Azon a területen a szója csak bokányi magasságúra nõtt mert, mert a libák ott legeltek. Úgy tûnik, a libák bojkottálták a terület másik felét, ahol ezért a szója derékmagasságúra tudott nõni. Ez azért történt, mert abban az évben a gazda génpiszkált szóját próbált termeszteni. És pontosan lehetett látni, hogy hol vetette el: a vetés
közepén volt egy vonal, amelytõl balra volt a hagyományos szója, jobbra pedig a génpiszkált, amelyhez a libák hozzá sem nyúltak.
Amikor meglátogatta ezt az illinoisi farmot C. F. Marley, egy tapasztalt mezõgazdasági szakíró, azt mondta:
- Még sosem láttam ilyet. Ami elképesztõ, hogy azon a részen, ahol most Roundup Ready [génpiszkált] szója nõtt, az elõzõ évben hagyományos szóját termesztettek, és abból ettek a ludak. Idén viszont annak a területnek a közelébe se mentek."
Hasonló történeteket olvashatunk Jeffrey M. Smith: Seeds of Deception -- Exposing Industry and Governement Lies About Safety of the Genetically Engineered Food Youre Eating c. könyvében arról, hogy - a libákhoz hasonlóan - tehenek, mókusok, õzek, egerek is csalhatatlan érzékkel a nem-génpiszkált ételeket részesítették elõnyben a génpiszkálthoz képest.
De ez a könyv nem errõl szól, hanem arról, hogy a biotech ipar -- együttmûködve kormányzati intézményekkel -- miként hallgatta el a génpiszkált ételekkel kapcsolatos kockázatokat, ill. hazudott, azt állítva, hogy ezek teljesen azonosak a nem génpiszkált ételekkel, és teljesen biztonságosak, stb.
A könyv elsõ fejezete ismerteti a Pusztai-ügyet is. Megtudhatjuk, hogy egy két perces tévé interjú után miféle lejárató hadjáratot indítottak Pusztai Árpád, a skóciai Rowett Intézet kutatója ellen: megfenyegették, betörtek az irodájába, eltiltották el a kísérletezéstõl, nyilatkozástól stb.
A szerzõ bemutatása:
Biography, Jeffrey M. Smith
Jeffrey M. Smith is the author of the international bestselling book on
the risks of genetically engineered foods, Seeds of Deception: Exposing
Industry and Government Lies about the Safety of the Genetically
Engineered Foods Youre Eating. He is also the producer of the video,
Hidden Dangers in Kids Meals and author of the US syndicated
monthly column, Spilling the Beans. He has traveled in five continents,
briefing world leaders and the public on the documented risks of
genetically modified (GM) foods and crops and the controversies
surrounding their approval.
In 1998, Mr. Smith ran for U.S. Congress to raise public awareness of
the health and environmental impacts of GM crops. He later became vice
president of marketing for a GMO detection laboratory.
Prior to working in this field, Mr. Smith was a writer, educator, and
public speaker for non-profit groups, advancing the causes of health,
environment, and personal development. This book Seeds of Deception,
researched and written after he left the industry, combines Smiths
passion for these causes with his extensive knowledge of the risks and
cover-ups behind genetically modified foods.
http://www.seedsofdeception.com/