Génmanipuláció-mentes Magyarországot! akció

Budapest, 2008. április 17.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédõk Szövetsége. A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány budapesti akcióján egy öt méteres, „génpiszkált” óriás kukoricával fogadtuk a járókelõket.

A 2008. április 17. és 26. között három városban (Budapesten, Törökszentmiklóson és Kalocsán) került megrendezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédõk Szövetsége tagszervezeteivel és a Közép-Magyarországi Zöld Körrel együttmûködve egy 5 méteres "génpiszkált" óriás kukoricával járta be Magyarországot, hogy felhívja a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyûjtöttünk újabb génmódosítás mentes önkormányzatok létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítuk Magyarország génmanipuláció-mentességét. Emellett az akción résztvevõknek lehetõségük volt arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

Génmanipuláció-mentes övezetek

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság - a tagállamok akaratának ellenére -, mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 200 régiója csatlakozott a hálózathoz.

Hazánkban eddig 74 település, a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió, valamint Fejér-, Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar Megye közgyûlése nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány során szeretnénk, ha még több település - köztük Budapest - és újabb megyék, régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét.

2005 óta 124 %-kal nõtt a génmódosítás-mentes övezetek száma Magyarországon. Az év elején Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar Megye közgyûlései is csatlakoztak az egyre bõvülõ hálózathoz. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a Dunántúl nagy része után a fõ gabonatermesztõ övezetekben fekvõ megyék is megtették ezt a lépést.