Vissza az MTVSZ oldalra

Fizessenek a legnagyobb szennyezők, hogy az éghajlatváltozás ne tegye tönkre a jövőt!

Itt írd alá!

Kérek információt a további kampányokról és a Magyar Természetvédők Szövetsége munkájáról
1,244 kitöltő
A személyes adatokat gondosan kezeljük és nem osztjuk meg másokkal. Az aláírással hozzájárul ahhoz, hogy az MTVSZ információkat küldjön a hasonló kampányairól, és ahhoz, hogy az oldal sütiket használjon az adatvédelmi tájékoztatónak megfelelően.

Egy egyenlőbb világot akarunk, amelyben a lehetőségek dominálnak. Egy olyan világot, amelyben mindenkinek megvannak az eszközei, hogy megküzdjön a szélsőséges időjárás okozta veszélyekkel.  Egy olyan világot, ahol az utánunk következő generációknak lehetősége van felépíteni egy fenntarthatóbb jövőt.

Az éghajlatváltozás nem csak a Földnek okoz visszafordíthatatlan károkat, hanem az emberek életében is. A hátrányos helyzetű és kirekesztett rétegek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, tehát azok fizetik a legnagyobb árat a éghajlatváltozásért, akik a legkevésbé tehetnek róla.

Elsősorban a rekordösszegű profitot termelő szennyezők okolhatóak a klímaválságért. A valódi felelősöknek kell megfizetniük az előidézett károkat, és hozzá kell járulniuk egy élhetőbb jövő felépítéséhez.
Ezért indította az Oxfam nemzetközi fejlesztő szervezet ezt a petíciót a decemberi ENSZ Klímacsúcs döntéshozóihoz. 
 

Írja alá a petíciót!

 

Tisztelt Klímacsúcs-vezetők!

Az emberek az egész világon szenvednek az éghajlatváltozás hatásaitól, amíg a legnagyobb szennyezők egyre nagyobb vagyonra tesznek szert. Kötelességünk, hogy felelősségre vonjuk őket az okozott károkért.

Arra kérjük Önöket, hogy adóztassák meg a szennyező nagyvállalatokat, és fordítsák az ebből befolyt összeget a klímaválság által legérintettebb közösségek támogatására, továbbá egy fenntarthatóbb jövő építésére.

Tisztelettel,

……………………

 

Kiket értünk szennyezők alatt?

A hatalmas vagyont felhalmozó fosszilis energia cégek tehetnek a globális üvegházgáz  ipari kibocsátás 70 százalékáról. Valamint a milliárdosok az átlagembereknél egymilliószor több szennyezésért felelősek.


Hogyan fizessenek?

Vessenek ki vagyonadót és szennyezési extraadót a leggazdagabb 1 százalékra!

A kormányok feladata, hogy vagyonadó bevezetésével korlátozzák a leggazdagabb réteg halmozódó károsanyag-kibocsátását. Emellett dollármilliárdokat kell elkülöníteniük a klímaválság következményeivel leginkább sújtott országok megsegítésére, az okozott károk és veszteségek kompenzálására. A világ multimilliomosaira és multimilliárdosaira kivetett 5 százalékos vagyonadó évente 1,7 billió USA dollár bevételt jelentene.

Továbbá a szennyező iparágak által felhalmozott vagyonra is jelentős extraadót kell kivetni. Thomas Piketty és Lucas Chancel közgazdászok számításai alapján, ha a világ milliárdosai által birtokolt szennyező vállalatokra 10 százalék extraadót vetnének ki, abból évente legalább 100 milliárd dollár bevétel származna. Ez a befektetőket is eltántorítaná attól, hogy szennyező iparágakba fektessenek.

Adóztassák meg, vagy azonnal tiltsák be a szupergazdagok bolygópusztító luxushóbortjait!

A kormányoknak súlyos adókat kell kivetniük az ultragazdagok klímagyilkos luxuscikkeire, sőt, bizonyos esetekben egyszerűen be kell tiltaniuk azokat. Például a megajachtokat, a magánrepülőgépeket, vagy az űrturizmust.

Adóztassák meg a fosszilis energia cégeket!

A kormányoknak 90 százalékos állandó extraprofitadót kell kivetniük a fosszilis energia használó cégekre és egyéb szennyező vállalatokra, amit akkor kell megfizetniük, amikor a profitjuk meghaladja a 10 százalékos átlagot. Továbbá meg kell szüntetni a fosszilis energia termelésére fordított támogatásokat is.

 

Itt írd alá!
Csatlakozom

 

További lehetőségek a csatlakozásra