Vissza az MTVSZ oldalra

Aláírásgyűjtés a tervezett elavulás ellen! Ne hagyd, hogy átverjenek a multik!

Itt írd alá!

Kérek információt a további kampányokról és a Magyar Természetvédők Szövetsége munkájáról
15,971 kitöltő
A személyes adatokat gondosan kezeljük és nem osztjuk meg másokkal. Az aláírással hozzájárul ahhoz, hogy az MTVSZ információkat küldjön a hasonló kampányairól, és ahhoz, hogy az oldal sütiket használjon az adatvédelmi tájékoztatónak megfelelően.

A televízió pár év után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai rövid időn belül tönkremennek. Ez véletlen lenne? Vagy ez a termékek előre kigondolt tervezett elavulása? Azt látjuk, hogy a mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik. Mindenki tapasztalhatta már a tervezett elavulást anélkül, hogy tudta volna mi az. Azt még kevésbé, hogy miért van és mik a következményei. Pedig lehet tenni ellene!

Az aláírásgyűjtés célja, hogy megnehezítsük a tervezett elavulást, ezért olyan jogszabályokat követelünk, amely biztosítja, hogy:

  •     A tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen!
  •     A tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen!

Az összegyűlt aláírásokat jogszabályi javaslatainkkal együtt átadjuk a kormánynak.


Mi a tervezett elavulás?

Egy olyan stratégia, mellyel tudatosan csökkentik az időt, ameddig egy terméket használni tudunk vagy akarunk. A gyártó célja a tervezett elavuláson keresztül, hogy a termék élettartamának csökkentésével a vásárlót új eszköz megvételére ösztönözze. Az ezt lehetővé tevő technika lehet például a szándékos hiba beépítése, sérülékeny eszköz tervezése, a javítás megnehezítése, drágává tétele, vagy akár a sűrűbb, elsősorban a külsőt érintő változtatások.

Példák a tervezett elavulásra

Mobiltelefonok lassítása

Éveken keresztül csak megérzés volt, hogy a nagy mobilgyártók a telefon operációs rendszerei frissítéseivel együtt lassítja is a telefonokat. A lassítást a cégek sokáig tagadták, csak azután ismerték be, hogy külsős informatikusok erre bizonyítékokat szolgáltattak. Azóta már Olaszországban és Franciaországban is több 10 millió dollárra büntették az Apple-t és Samsungot a telefonok szándékos lassítása miatt.

Kidobható zenelejátszók

Az egyik legszemléletesebb példa az első-, másod-, és harmadik generációs Ipod mp3 zenelejátszóké. A futurisztikus dizájn érdekében az Apple lemondott a könnyen cserélhető akkumulátorokról. 1-1,5 év múlva az akkumulátor már nem teljesített megfelelően és hamar lemerült. Ekkor az Apple új készülék vásárlását javasolta. A nagy felháborodás hatására az vásárlóknak mégis felajánlottak pótakkumulátorokat vagy 50 dolláros kártérítést, melyet újabb Apple eszköz vásárlására lehetett fordítani.

Nyomtatók

A nyomtatók sokszor idő előtt jelzik, hogy kifogyott a festék, pedig ez nincs így. Ráadásul egy előre meghatározott számú oldal kinyomtatása után nem is működnek, hiába cserélik a festékpatront. Az Európai Fogyasztók Szervezetének vizsgálata alapján a nyomtatópatronok 42%-ban még volt festék, mikor a nyomtató üreset jelzett. A patronok 60-70%-a a szemétben végzi egy használat után.

 

Miért rossz ez?

Rossz az embereknek! A tervezett elavulással a multik becsapják a vásárlókat. Rossz minőségű terméket adnak el, ami hamar elromlik vagy könnyen tönkremegy. A reklámmal, a termékek gyakori, elősorban a külsőt érintő frissítésével pedig akkor is ráveszik a fogyasztót az új termék vásárlására, ha arra nincs is szüksége. Közben az elektronikai eszközöket még mindig emberek rakják össze távol-keleti gyárakban embertelen körülmények között, olyan vegyi anyagokat belélegezve nap mint nap, amelyeket nálunk már rég betiltottak.

Rossz a környezetnek! Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik, miközben az elromlott eszközök csak kevesebb mint felét javítjuk meg. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak. A világ anyagfelhasználása 2017-ben kilencven milliárd tonna volt, azaz fejenként - beleértve a csecsemőket is - tizenkétezer kiló!

Tudj meg többet a kampányról, töltsd le szórólapunkat innen és ismerd meg belőle 7 javaslatunkat mit tehetsz Te a tervezett elavulás ellen!

Olvasd el 13+1 javaslatunkat a tartósabb elektronikai eszközökért a döntéshozók számára!

Állítsuk meg a tervezett elavulást!
Ne hagyjuk, hogy a multinacionális vállalatok az emberek és a környezet kárára működjenek!

Itt írd alá!
Csatlakozom
További lehetőségek a csatlakozásra