Állítsuk meg az ukrajnai zombi reaktorokat!

Közvetlen szomszédunkban Ukrajna folyamatosan meghosszabbítja atomrektorainak lejáró élettartamát, melyek még a szovjet időszakból maradtak ránk. Teszi ezt a saját állampolgárai, a szomszédos országok megkérdezése nélkül, a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásával. Ez a mi biztonságunkról is szól. Nézd meg TE mit tehetsz!

vagy tudj meg többet

  • Bankwatch

A probléma

Ukrajna jelenleg 15 szovjet típusú atomreaktort üzemeltet, amelyek eredetileg tervezett élettartama napjainkban jár le. Mindegyik üzemidejét szeretnék meghosszabbítani további 20 évvel. Ebben az évben 2 rektor hosszabbításáról döntenek, a dél-ukrajnai 2-es, és a zaporizsjai 1-es reaktorról. Ezek a döntések megfelelő biztonsági átvilágítás, társadalmi vita vagy egyáltalán a lehetséges alternatívák megvitatása nélkül történnek.

A nemzetközi jog – az Espooi egyezmény - szerint Ukrajnának a döntések előtt ki kellene kérni a szomszédos országok és polgáraik véleményét. Öt ország kormánya kért már információt a hosszabbításokkal kapcsolatban, de Ukrajna hallgatásba burkolózik.

Az élettartam hosszabbítások növelik Ukrajna függőségét Oroszországtól: orosz mérnökök tartják karban a reaktorokat, orosz technológiát és fűtőanyagot használnak, az elhasznált fűtőanyag legnagyobb részét pedig Oroszországba küldik vissza.

EU-s közpénzt, a mi adóforintjainkat költik a reaktorok javítására, hogy továbbra is működhessenek. Az Euratom és az Európai Újjáépítése és Befektetési Bank (EBRD) egyenként több mint 300 millió eurót (90 milliárd forintot) biztosít erre. Az első részleteket már el is utalták annak ellenére, hogy Ukrajna az Euratom és EBRD saját hitelfeltételeinek sem felelt meg.

Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, miközben Ukrajna egy újabb nukleáris katasztrófa veszélyével fenyeget!

Vagy tudj meg még többet az MTvSz honlapján

A megoldás

Az európai hiteleket és az élettartam hosszabbítást fel kell függeszteni a megfelelő hatásvizsgálatok elvégzéséig. Ezeket a nemzetközi jog betartása és megfelelő társadalmi vita kell kísérje.

El kell kezdeni a nukleáris energia valódi, hatékony és biztonságos alternatíváin dolgozni, mert eközben az Ukrajna a leginkább energiapazarló gazdaságával rendelkezik. Ez hozhatja csak el a biztonságot az egész régió számra és a függetlenséget Oroszországtól.

Mit csinálunk Mi, és miben segíthetsz Te?

Rávesszük az európai kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást Ukrajnára és végezzék el a hatásvizsgálatokat, egyeztetéseket minden üzemidő hosszabbításról szóló döntés előtt. Követeljük az Euroatom-tól és az EBRD-től, hogy függessze fel a hitelek folyósítását mindaddig, míg a nemzetközi jogot Ukrajna nem tartja be. Ha a társadalmi vita elkezdődik, abban aktívan részt veszünk.

Te is segíthetsz az ügy ismertebbé tételében, a döntéshozók elérésében, a helyes döntések meghozatalában.

Csatlakozz!

Ha csatlakozol, tájékoztatunk a kampány fejleményeiről és lehetőséged lesz csatlakozni akcióinkhoz.