Vidékfejlesztés és mezőgazdaság

Hazánk területének több mint 80%-án valamilyen mezőgazdasági tevékenység folyik. Természeti értékeink egy jelentős része kötődik a mezőgazdasági területekhez, amelyek megőrzéséhez elengedhetetlen a tájba illő, természetkímélő gazdálkodás folytatása. Sajnos nálunk még mindig túlsúlyban vana nagyüzemi módszereket alkalmazó, erőforrási-intenzív mezőgazdaság, annak ellenére, hogy az Európai Unió a Közös Agrárpolitikája éppen ennek az ellenkezőjét szorgalmazza.

A mezőgazdasággal foglalkozók helyzetét, problémáit nem lehet csupán csak a mezőgazdaságon keresztül szemlélni, elengedhetetlen azokat szélesebb körben, a vidékfejlesztésbe integrálva kezelni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége céljának tekinti a természetkímélő gazdálkodás minél szélesebb körű elterjesztését, ezért képzéseket, gazdafórumokat szervezünk, kiadványokkal segítjük a környezetgazdálkodás iránt érdeklődőket. Emellett kiemelten foglalkozunk a természetkímélő gazdálkodás érdekeinek képviseletével, a készülő stratégiák, programok tervezése során szorgalmazzuk a környezeti és szociális szempontok integrálását a tervezési folyamatba.

Programunkat a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta.


Legfrissebb kapcsolódó hír

„Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól

Idén a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. A program keretében számos európai országban rendeznek akciókat október 27-én, azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa. Akciónkkal olyan gazdálkodásért állunk ki, mely védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget, nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, és egészséges táplálékot biztosít mindenkinek.

Aktuális programok

Agri-klíma fórum

A „Mezőgazdaság és éghajlat” (Farming and climate) c. európai projekt keretében, a CEEweb megbízásából a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület műhelynapot szervez. Célja, hogy a mezőgazdaság üvegházgáz-kibocsátásai kapcsán érintett érdekképviseleti szereplőkkel, csoportokkal megvitassuk, hogyan lehet a kibocsátáscsökkentés előtt álló akadályokat leküzdeni, mi szükséges ahhoz, hogy az intézkedések hatékonyan megvalósuljanak, továbbá mi a teendő, ha az adott intézkedés más szakpolitikai célkitűzéssel ütközik pl. állatjólét vagy biológiai sokféleség. A vita megalapozásaként a résztvevők ALÁBB LETÖLTHETIK a projektet koordináló Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a CE Delft szakmai intézet összefoglalóit a 10 releváns altémában, amely a délutáni csoportmegbeszélések alapja.
Az összes kapcsolódó program megtekintése »