Vidékfejlesztés és mezőgazdaság

Hazánk területének több mint 80%-án valamilyen mezőgazdasági tevékenység folyik. Természeti értékeink egy jelentős része kötődik a mezőgazdasági területekhez, amelyek megőrzéséhez elengedhetetlen a tájba illő, természetkímélő gazdálkodás folytatása. Sajnos nálunk még mindig túlsúlyban vana nagyüzemi módszereket alkalmazó, erőforrási-intenzív mezőgazdaság, annak ellenére, hogy az Európai Unió a Közös Agrárpolitikája éppen ennek az ellenkezőjét szorgalmazza.

A mezőgazdasággal foglalkozók helyzetét, problémáit nem lehet csupán csak a mezőgazdaságon keresztül szemlélni, elengedhetetlen azokat szélesebb körben, a vidékfejlesztésbe integrálva kezelni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége céljának tekinti a természetkímélő gazdálkodás minél szélesebb körű elterjesztését, ezért képzéseket, gazdafórumokat szervezünk, kiadványokkal segítjük a környezetgazdálkodás iránt érdeklődőket. Emellett kiemelten foglalkozunk a természetkímélő gazdálkodás érdekeinek képviseletével, a készülő stratégiák, programok tervezése során szorgalmazzuk a környezeti és szociális szempontok integrálását a tervezési folyamatba.

Programunkat a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta.


Legfrissebb kapcsolódó hír

Fogjunk össze a talaj és a termőföldeink védelméért!

Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.

Az összes kapcsolódó program megtekintése »