Verespatakot jelölték a világörökségi státuszra!

A román kulturális tárca indítványozta, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségeket tartalmazó listájára. A döntést a román kulturális tárca és a környezetvédelmi minisztérium közösen jelentette be, hat évvel azután, hogy az erre vonatkozó kérés felvetődött.

Ez a döntés nem csupán a verespataki kulturális értékek védelme szempontjából nagy jelentőségű, hatalmas győzelem a civil társadalom számára is. A mai bejelentés fontos győzelem sokezer ember számára, akik Romániában, Magyarországon és a világ más részein felléptek a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya beruházás ellen és követelték Verespatak megmentését – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Verespatak történelmi helyszín, elsőként isz. 131. február 6-i dokumentumokban említették, része az emberiség kulturális örökségének. "A verespataki római kori bányák a világon ismert földalatti bányák közül a legnagyobb kiterjedésűek és a legfontosabbak” [1] – mutatott rá egy oxfordi és leicesteri egyetemi kutatók által készített tanulmány. A román kulturális tárca döntése, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökség listájára, világosan megmutatja a település jövőbeli fejlődésének egy új irányát.

Eredetileg 2009-ben egy romániai régészeket tömörítő egyesület, az ARA Association javasolta, hogy Verespatakot vegyék fel a világörökségek listájára [2]. A javaslatot az azóta eltelt időszakban tíz kulturális miniszter hagyta figyelmen kívül, miközben a tervekben az kapott prioritást, hogy a település Európa legnagyobb külszíni fejtésű, cianidos technológiájú aranybányájának adjon helyet. Eközben a világörökséggé nyilvánítást szorgalmazó javaslat egyre nagyobb támogatást kapott a romániai és nemzetközi tudományos közösségben, beleértve a Történelmi Emlékek Bizottságát is.

Engedve a társadalmi nyomásnak végül a román kulturális tárca hivatalosan is javasolta, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségek listájára. A mostani beterjesztés azonban még csak egy hosszú folyamat első lépése, a végleges döntést az UNESCO fogja meghozni.

A román miniszter bejelentése Verespatak születésnapjának előestéjén történt. Február 6. az a dátum, amikor a ma Verespatak néven ismert római kori Alburnus Maior település először szerepelt írásos dokumentumokban. 1885 évvel később úgy tűnik, végre megadatik a lehetőség, hogy e város fontos elismerésben részesüljön.

Mindenki, aki kiállt Verespatakért az évek során, most ünnepelni fogja Verespatak születésnapját, amely egyben a város jövőjére vonatkozó új vízió építését is kijelöli – emelte ki Eugen David, a verespataki Alburnus Maior egyesület elnöke.

Jegyzet:

[1] ”Statement of Significance. Cârnic Massif, Roşia Montană, jud Alba România” - http://goo.gl/mJw1zA
Professor Andrew Wilson (University of Oxford, Institute of Archaeology), // Prof. David Mattingly (University of Leicester, School of Archaeology and Ancient History) // Michael Dawson FSA MIfA, Director of CgMs Consultancy Ltd.

[2] http://simpara.ro/Nota%20de%20fundamentare%20Lista%20tentativa%20Rosia%20Montana.pdf


« vissza