Üzenetek a párizsi klímacsúcsra

Elindult a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei országos „Üzenj Te is Párizsra!” akciókörútja, amelynek keretében fotó-üzenet küldhető az ENSZ klímacsúcsra. Az akciónapokon a látogatók megismerkedhetnek a nemzetközi éghajlatvédelmi és fejlesztési kérdésekkel is.


„Programunk célja, hogy minden hazai szereplő, beleértve a lakosságot felismerje a párizsi klímacsúcs hatását mindannyiunk életére és kapcsolódjon be a folyamat alakításába. Értsék meg, hogy az éghajlatvédelem - benne a kibocsátás-csökkentési és alkalmazkodási vállalások - szükséges a nemzetközi fejlesztési együttműködés, a Fejlesztés Európai Éve sikerességéhez.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.


„Számos hivatalos jelentés, többek között a Világbanké[i] hívta a figyelmet az éghajlatváltozás társadalmi hatásaira, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol az egyre sűrűsödő hőhullám, aszály súlyos termésvesztést, élelmiszer- és vízhiányt, konfliktusokat és kényszerű elvándorlást okoz, növeli a klímamenekültek számát. A párizsi éghajlatvédelmi megállapodásnak tehát ambiciózusnak kell lennie és a szeptember végén elfogadandó ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokkal összhangba kell kerülnie” – tette hozzá Botár Alexa.


A standoknál az érdeklődők üzenhetnek a párizsi klímacsúcsra az élhetőbb jövőért, új kiállítás révén megismerkedhetnek a nemzetközi ill. hazai éghajlatvédelem és a nemzetközi fejlesztés összefüggéseivel, továbbá őslakosok és más, klímaváltozás által érintett közösségek kezdeményezéseivel és üzeneteivel. Az akciónapon asztali fa- és kézműves játékokkal, klíma-fejlesztés nyereménykvízzel és ingyenes ismeretterjesztő, szemléletformáló klíma-energia kiadványokkal várjuk a látogatókat.

A nyári fesztiválokon készült üzenetek itt láthatók: https://www.flickr.com/photos/mtvsz_foehu/sets/72157654217839744

Akciónapok szeptemberben:

2015. szeptember 12., Győrszemere, szervező: Reflex Környezetvédő Egyesület
2015. szeptember 21.: Miskolc, szervező: Ökológiai Intézet
2015. szeptember 22.: Debrecen és Hajdúböszörmény, szervező: Zöld Kör.
2015. szeptember 25.: Hajdúböszörmény, Fürdőkert
2015. szeptember 26.: Kisújszállás, szervező: Nimfea Természetvédelmi Egyesület

 

Az akciónapokon kívül online fotóüzenetek is küldhetők Párizsra:  felhívás itt

 

További információ:

Botár Alexa, éghajlat-energia programvezető, MTVSZ, alexa(kukac)mtvsz.hu

A klímacsúcsot előkészítő bonni tárgyalásokról az MTVSZ szakértője, dr. Faragó Tibor értékelő írása itt olvasható: Szakmai értékelő anyag


A projekt az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósul meg.

 

 

 

 

 

 [i] http://blogs.worldbank.org/arabvoices/two-scenarios-hotter-and-drier-arab-world-and-what-we-can-do-about-it

« vissza