A szomszédoknak nincs beleszólása?

Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása Ukrajnában

Az atomerőművek környezeti és egészségügyi hatásai nem ismernek országhatárokat. A csernobili és a fukusimai atomkatasztrófák százezrek életére voltak és vannak hatással. A csernobili radioaktív szennyezés egész Európában kimutatható még napjainkban is, míg Fukusimából kiszabadult radioaktív részecskék elértek a Csendes-óceán túlpartjára is.


Zombi reaktorok - 30 évvel csernobil után fotókiállítás

Az atomrektorok az idő előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel romlanak el, a balesetek kockázata megnő. Ukrajnában jelenleg 15 atomreaktor üzemel, melyből 3 érte már el a tervezett üzemidejének végét. Idén további 2 rektornak jár le az eredeti üzemideje, az egyik a 2. blokk a Dél-ukrajnai erőműben, a másik az 1. blokk a Zaporizzsjai erőműben.

Ilyen esetekre van egy nemzetközi egyezmény az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról (Espooi Egyezmény). Ezt pont azért hozták létre az aláíró államok - köztük Magyarország és Ukrajna is -, hogy a határon átterjedő hatású tevékenységekről szóló döntések előtt (mint például az atomreaktorok üzemidő hosszabbítása) ki lehessen kérni az érintettek, szomszéd országok, polgárok véleményét.

A gond csak az, hogy Ukrajna habár aláírta az Egyezményt, nem tájékoztatja a szomszédjait, így Magyarországot sem. Ezért a Bankfigyelő Hálózat összefogásával ukrán, magyar, szlovák, román, bolgár, szlovén civil szervezetek közösen felhívással fordultunk a nemzeti kormányainkhoz: Használják ki az Espooi Egyezmény adta lehetőséget, és kérjenek információt Ukrajnától az üzemidő hosszabbításokról, szólítsák fel, hogy vonjon be minket a döntésbe. Magyarország egyébként lefolytatta ezt a vizsgálatot mikor döntött a paksi reaktorok üzemidejének meghosszabbításáról.

Ráadásul a reaktorokkal kapcsolatban súlyos biztonsági problémák is felmerülnek Ukrajnában. A közelmúltban egy független szakértői vizsgálat keretében nézték meg a Dél-ukrajnai erőmű 1. blokkját, és súlyos problémákat találtak a működésének biztonságával kapcsolatban. A reaktortartály kopásának szintje már meghaladja a megengedett értéket, és így kis (mikro) repedések megjelenése nagyon valószínű, ha a reaktor tovább működik még a tervezett élettartamán túl. Ezek a problémák nem csak papíron léteznek, az elmúlt hónapokban sorozatosnak nevezhetjük már a meghibásodásokat és leállásokat az ukrajnai atomerőművekben.

A csernobili katasztrófa óta eltelt 29 év. Jogunk van részt venni a döntésben.

Az ukrán kormány eközben el akarja hallgattatni a kritikus hangokat. Az ukrán atomreaktorokat üzemeltető Energoatom vádolta meg becsületsértéssel az Ukrán Ökológiai Központot (NECU), mert nyilvánosságra hozták az igazságot a kormány kockázatos tervéről, hogy tovább üzemelteti az elöregedő reaktorokat. Persze az Energoatomnak minden joga megvan aggódni a becsülete miatt, ha figyelembe vesszük a reaktorok állapotát.HÍREK:
2015. szeptember 28. - Ukrán partnerszervezetünknek ma a bíróságon kell megjelennie. Mi a vád? Elmondták az igazságot az ukrán atomreaktorokról.

2015. május 1. - Félsiker Ukrajnában! Egyenlőre nem adott engedélyt a Dél-ukrajnai atomerőmű 2. blokkja élettartamának meghosszabbítására az Ukrán Atomenergia Hivatal. A döntést elhalasztották és a reaktor leállítják.
További információ a facebook oldalunkon...

2015. április 29. - Április végén Ukrajnában jártunk, hogy segítsük ukrán kollégáink kampányát, és személyes tapasztalatokat szerezzünk. Képes beszámolók itt találhatóak:
Csernobilban jártunk
Zaporizzsjai erőmű
Míg ott voltunk, kigyulladt az erdő Csernobil mellett
Két napon keresztül részt vettünk számos tárgyaláson

2015. március 27. - Blog bejegyzés: Európának az ukrán reaktorok nyugdíjba vonulását kellene támogatnia, nem az újraélesztését

2015. március 24. - Fazekas Sándor miniszternek küldött levelünk, melyben kérjük a magyar kormány közbelépést

2015. március 24. Levelet küldtünk az EBRD magyar igazgatótanácsi tagjának, hogy amíg Ukrajna nem teljesíti a nemzetközi kötelezettségeit, fel kell függeszteni a reaktorok biztonsági fejlesztésére nyújtott hitel folyósítását.

HÁTTÉRANYAGOK:

Összefoglaló anyag az ukrajnai rektorok üzemidő hosszabbításáról

Összefoglaló a Dél-ukrajnai erőmű 1. blokkját érintő problémákról (angolul)
« vissza