EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény

Mondj NEMet a trójai egyezményekre!
Írd alá a nemzetközi petíciót!

Ha nem akarsz génmódosított növényeket, környezetszennyező aranybányát Verespatakon és azt, hogy az óriáscégek "magánbíróságokon" bepereljék az egészséges környezetet védő kormányokat, akkor néhány kattintással tiltakozhatsz ellenük. Tedd meg most a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés petíciójának aláírásával!

Az EU és az Egyesült Államok szinte teljesen titokban, tárgyalásokat folytat egy új szabadkereskedelmi egyezményről (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP). A tervezett megállapodás, valamint a Kanada és az EU között nemrég tető alá hozott szabadkereskedelmi egyezmény (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – CETA) számos rejtett veszélyt tartalmaz. Fenyegetést jelentenek egészségünkre, környezetünkre és a munkakörülményeinkre, amelyek megvédéséért keményen küzdöttünk sok éven keresztül.
Most még mindkét trójai egyezményt megállíthatjuk.
Írd alá a nemzetközi petíciót itt!


A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt és a Kanada és az EU közötti már tető alá hozott, de a tagállamok és az Európai Parlament által még nem ratifikált megállapodást „trójai” egyezményeknek kereszteltük el, utalva arra, hogy azoknak rejtett kockázatai, veszélyei vannak, többek között:
- választott „magánbíróságok”, amelyek megbüntethetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit (a „trójai” egyezményeket felhasználva például a verespataki beruházó cég rákényszeríthetné Romániára, hogy engedélyezze a cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését);
- növelik a génmódosított növények felhasználását Európában, így fenyegetik Magyarország génmódosítás mentességét;
- növelik a rétegrepesztéses technika felhasználását, a palagáz és más környezetszennyező energiaforrások felhasználását.

Mondj nemet a „trójai” egyezményekre, írd alá a petíciót!
Akadályozzuk meg együtt a "trójai" egyezményeket! Az önszerveződő európai polgári kezdeményezés során minden egyes aláírás számít. Tegyél te is azért, hogy Európa szerte egymillió aláírás gyűljön össze!

Ki erőlteti a „trójai” egyezményt? Ki lobbizik leginkább? Hogyan áll ehhez a kérdéshez a magyar kormány?
Tudj meg többet róla! Kattints ide!További tudnivalók a trójai egyezményekről:

A jövő kiárusítása? – Az EU-USA szabad kereskedelmi tárgyalások veszélyei
- A június 25-i GMO-Kerekasztalon elhangzott előadás írásos változata
- A témával foglalkozó többi előadás összefoglalója elolvasható a GMO-Kerekasztal kiadványában

EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény: a multik hatalomátvétele?
Titokban jöhet Kanadából a génmódosított étel?
Engedélyek nélkül kerülhet Európába génmódosított élelmiszer az EU és Kanada között szeptember végén aláírt, de még ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény részeként.
Olvasd el a Napi Gazdaság erről szóló cikkét!

Sajtóközlemények, hírek:
- Óriási trójai faló jött Budapestre – tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen
- Bádogdob: A trójai faló: Az EU-USA Szabadkereskedelmi Egyezmény hátulütőiről (Beszélgetés a Tilos Rádióban)
- Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!fotók: Lafferton Zsolt
« vissza