Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

2011.02.25.

Budapest, 2011. február 25: A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium – nyilvánosságra került tervei szerint – több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását. A korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra való csökkentése esetén 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami szintű védelme. A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak.

tovább »

Zuhanórepülésben a génmódosított növények termesztése Európa-szerte

2011.02.22.

Szélesednek a repedések a biotechnológiai ipar mítoszain

Brüsszel - Budapest, 2011. február 22: A géntechnológiai ipar által támogatott adatok közzétételének napján a Föld Barátai nemzetközi szervezet és tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége által készített új tanulmány rávilágít, hogy a génmódosított növények termesztése Európa-szerte egyre jobban visszaszorul: egyre nő a génmódosított fajtákat betiltó országok száma, miközben csökken a génmódosított növények termőterülete [1].

tovább »

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »

Legyen kiemelt program a vízminőség-védelem az EU elnökség során

2011.02.03.
Budapest, 2011. február 1: Az EU elnökség vízvédelmi lehetőségeiről, vízminőség-védelmi politikáiról, a cianidos bányászat veszélyeiről és a környezeti katasztrófák megelőzéséről is szó esett február 1-jén a Parlamentben rendezett „Vízminőséget veszélyeztető tevékenységek visszaszorítása” című konferencián.
tovább »

Bulgária is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését!

2011.02.03.
Szófia-Budapest, 2011. február 3: Újabb országgal bővült a génmódosított növények termesztését ellenző EU tagállamok sora. Szerdán Bulgária is betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Bolgár civil szervezetektől kaptuk a nagyszerű hírt, hogy szerdán a bolgár minisztertanács kihirdette a MON810 génmódosított kukorica fajtacsoportra a termesztési tilalmat. Ezt azóta internetes hírforrások is megerősítették [1]” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.
tovább »

Kötelező energiatakarékossági célszám: Ragyogó ötlet, Magyarország!

2011.01.27.
Budapest, 2011. január 27: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében - január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában - hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése. A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni.
tovább »

Konkrét lépéseket várnak magyar civilek a kormánytól a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására

Az egymással összefüggő pénzügyi, környezeti, klíma válságsorozatok és újabban a menekültügyi válság rá kell, hogy ébressze a döntéshozókat: az eddig járt út zsákutcába vezetett. Az új úthoz jelenthet közös alapot, hogy az ENSZ a hétvégén elfogadja új nemzetközi programját - benne a Fenntartható Fejlődési Célokat. A program sikeres magyar megvalósítása érdekében a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) javaslatcsomagot készített a kormány számára, amelynek fő elemei: a tünetek helyett a problémák okainak kezelése, a hazai és nemzetközi fejlesztési célok koordinációja, valamint ezekre elkülönített források rendelkezésre bocsátása.

tovább »

Országos konferencia a Fenntartható Fejlődési Célok magyarországi megvalósításáról

Az ENSZ szeptember végén fogadja el a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG), amelyek a következő tizenöt évre meghatározzák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréshez szükségesnek tartott nemzetközi együttműködési feladatokat. A program megvalósításában Magyarországnak is tevékeny szerepet kell vállalnia.

tovább »

Fenntartható életmód és viselkedésminták oktatása az iskolában

Ingyenes Oktatási kézikönyv tanároknak

A fenntartható életmód azt a tudatos életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, azaz a megújulás mértékén használjuk a környezetünket. Létezik fenntartható iskola?

tovább »

Csökkentsd a fogyasztásod, hasznosíts újra és teremts ezzel egy körforgást!

A fenti felszólítással jelenleg hazánk középiskolás tanulói találkozhatnak a REdUSE program keretein belül, melyet a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerszervezetei hívtak életre abból a célból, hogy egy erőforrás-tudatosabb életmód kialakítására ösztönözzék a fiatalokat a fenntartható és jövőképes fejlődés érdekében.
tovább »