Vissza az MTVSZ oldalra

Aláírásgyűjtés a tervezett elavulás ellen! Ne hagyd, hogy átverjenek a multik!

A televízió pár év után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai rövid időn belül tönkremennek. Ez véletlen lenne? Vagy ez a termékek előre kigondolt tervezett elavulása? Azt látjuk, hogy a mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik. Mindenki tapasztalhatta már a tervezett elavulást anélkül, hogy tudta volna mi az. Azt még kevésbé, hogy miért van és mik a következményei. Pedig lehet tenni ellene!

Az aláírásgyűjtés célja, hogy megnehezítsük a tervezett elavulást, ezért olyan törvényt követelünk, amely biztosítja, hogy:

  • A tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen!
  • A tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen!
Az összegyűlt aláírásokat jogszabályi javaslatainkkal együtt átadjuk a kormánynak.Mi a tervezett elavulás?

Egy olyan stratégia, mellyel tudatosan csökkentik az időt, ameddig egy terméket használni tudunk vagy akarunk. A gyártó célja a tervezett elavuláson keresztül, hogy a termék élettartamának csökkentésével a vásárlót új eszköz megvételére ösztönözze. Az ezt lehetővé tevő technika lehet például a szándékos hiba beépítése, sérülékeny eszköz tervezése, a javítás megnehezítése, drágává tétele, vagy akár a sűrűbb, elsősorban a külsőt érintő változtatások.

Miért rossz ez?

Rossz az embereknek! A tervezett elavulással a multik becsapják a vásárlókat. Rossz minőségű terméket adnak el, ami hamar elromlik vagy könnyen tönkremegy. A reklámmal, a termékek gyakori, elősorban a külsőt érintő frissítésével pedig akkor is ráveszik a fogyasztót az új termék vásárlására, ha arra nincs is szüksége. Közben az elektronikai eszközöket még mindig emberek rakják össze távol-keleti gyárakban embertelen körülmények között, olyan vegyi anyagokat belélegezve nap mint nap, amelyeket nálunk már rég betiltottak.

Rossz a környezetnek! Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik, miközben az elromlott eszközök csak kevesebb mint felét javítjuk meg. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak. A világ anyagfelhasználása 2017-ben kilencven milliárd tonna volt, azaz fejenként - beleértve a csecsemőket is - tizenkétezer kiló!

Állítsuk meg a tervezett elavulást!
Ne hagyjuk, hogy a multinacionális vállalatok az emberek és a környezet kárára működjenek!


 Itt írd alá!Kérek információt a további kampányokról, a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége munkájáról
3,540 kitöltő
A személyes adatokat gondosan kezeljük és nem osztjuk meg másokkal.Az aláírással hozzájárul ahhoz, hogy az FFE és MTVSZ információkat küldjön a hasonló kampányairól, és ahhoz, hogy az oldal sütiket használjon az adatvédelmi tájékoztatónak megfelelően.
Itt írd alá!
Csatlakozom