Ón akta

Mire jó az ón?

Az ón ezüstfehér, jól kalapálható, nyújtható nehézfém, forrasztásokhoz (elektronikai ipar), vaslemezek bevonására (fehérbádog) használják. Az elektronikai ipar hasznosítja a tabletekben, laptopokban, mobiltelefonokban, TV-kben, gépjárművekben. Az ón legfőbb természetes előfordulása a kassziterit nevű ásvány.


 

Ónbányászat - Bangka és Belitung szigetek, Indonézia

Az elektronikai ipar gyors növekedése miatt megnőtt az ón iránti igény. Az igényelt mennyiség csaknem felét az indonéz szigetvilágból, Bangka és Belitung szigetekről szerzik be. A bányászat során kiirtják a növényzetet, hogy hozzáférjenek a sekély mélységben levő ónhoz. Kotrógépekkel megmozgatják a felső talajréteget, majd vízzel öblítik le a talajt és az óntartalmú kőzetet. A nyitott bányagödrökben viszont már nincs gépesítés, vödrökkel, csákányokkal és puszta kézzel dolgoznak. A Bangka szigeteket körülvevő óceáni aljzat is tartalmaz ónt, melyet hajók és fúrók segítségével termelnek ki.

Bangka egy nagyjából 1 millió fős sziget nem messze Szumátrától. A lakók több mint felének a megélhetése a halászatból és az ón bányászatból származik. A tájat sok helyen kopárrá alakította a bányászat. A bányavállalatok faültetési kezdeményezései is kudarcba fulladtak a terület savas pH-ja miatt. Több helyen a tiszta ivóvíz és a jó termőtalaj hiánya is problémát jelent a lakosok számára. A felhagyott bányaterületek pangó vizeiben a maláriát terjesztő parazita is felbukkant. Az ott lakók egy része elköltözött a szomszédos szigetekre vagy csatlakozott a bányászathoz. Sokan a jövedelem reményében amatőr bányászként kezdtek neki maguk az ón kitermelésének, de az ónbányászat veszélyes, hetente egy ember halt meg balesetekben. A szigeti ónbányák egyikében ráadásul gyerekeket is dolgoztatnak.Az ón kinyerése a tengeraljzatból szintén súlyos következményekkel jár. Egyrészt a hajók és a fúrók felkavarják a homokos tengeraljzatot, melynek hatására az érzékeny, halakban gazdag korallzátonyok elpusztulnak. Így sok helyi halász is tönkremegy, és kénytelen a bányahajókon dolgozni, ezzel is növelve az ón-kitermelést. A kinyert maradékanyagok (salak) károsítják a fajgazdag és sokszínű mangrove erdőket.

Az Apple, a Sony, a Panasonic, a Samsung és az LG Electronics cégek, a kínai gyártók innen szerzik be a szükséges ónt. 2013-ban a Föld Barátai (Friends of the Earth) nevű környezetvédelmi civilszervezet kampányolni kezdett a Bangka szigeti ónbányászat ellen. A kampány petíciójában arra szólította fel az Apple-t és a Samsungot, hogy vizsgálja felül az ónbányászatot a régióban. A kampány hatására összesen közel negyvenezer vásárló lépett kapcsolatba a Samsunggal ill. az Apple-lel, kérve, hogy ellenőrizzék, pontosan milyen körülmények között történik Bangkán az ónbányászat. A Samsung beismerte, hogy mobiltelefonjaihoz használt ón egy része olyan helyről származik, ahol veszélyes körülmények között bányásznak. Azóta az Apple, Philips és az LG elkötelezte magát a kevésbé káros óntermelési projektek támogatása mellett, és felállt egy "Ólom munkacsoport" (benne az indonéz kormány, ipar és civilek), amely "az ólomtermelés fenntarthatóbbá tételén" dolgozik.

További érdekes képek az indonéz ón-szigetekről a Föld Barátaitól itt


« vissza