Nemzetközi petíció a közösségi energia-forradalomért

A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek.


A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak. Kérték a fosszilis energiák kivezetését, továbbá támogatást a közösségi, energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseknek. A Föld Barátai zöldszervezet hálózat november végén összesíti a petíciót és átadja a döntéshozóknak a párizsi klímacsúcson.

Világszerte egyre több lakos és közösség hallatja szavát és vezető szerepet vállal az energia-forradalomban energiatudatos életmódjával, háztartásával, településével, erre jó példák:

-a közösségi energia projektek (1),

-a Föld Barátai virtuális üzenőfala (2),

-a fejlődő országok társadalmi szervezeteinek ún. Népek Klíma Tesztje kezdeményezése (3),

-az Alternatíva-falvak (4),

-vagy amikor 886 holland lakos pert nyert kormányával szemben, kötelezve azt nagyobb kibocsátás-csökkentési vállalásokra.(5)

A lakosok, közösségek jóval többet tettek eddig a közösségi energia-forradalomért, előrébb járnak, mint kormányaik, döntéshozóik. Közben pont ők kénytelenek megfizetni az éghajlatváltozás hatásai és a kormányok klímavédelmi látszat-cselekvései kárát, valamint egyre több az éghajlati menekült is. Fel kell gyorsítanunk az átmenetet az alacsony energiafogyasztású, megújuló energián alapuló gazdaságba, ezért hívjuk fel a fejlett országok kormányait és döntéshozóit a probléma méretével arányos cselekvésre, vállalásokra - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

Az éghajlatvédelmi cselekvés azonban sok esetben tévútra megy azáltal, hogy a döntéshozók inkább a fosszilis- és atomlobbi szavára hallgatnak és ezeket a tévutakat támogatják. Ez látható volt az elmúlt évekbeli klímacsúcsokon, az idei párizsi klímacsúcsot előkészítő találkozókon és a G7 tárgyalásokon is.

A petíció elérhető: https://mtvsz.hu/peticiok


Jegyzetek:

(1) https://mtvsz.hu/kozossegi_energia

(2) http://wearetheenergyrevolution.org/

(3) http://peoplestestonclimate.org/

(4) https://alternatiba.eu/en/

(5) https://www.facebook.com/mtvsz/photos/a.126518777383241.10279.124991704202615/851446118223833/?type=1

A petíció a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-fejlesztés programjának része, további információ a programról: https://mtvsz.hu/parizs_fele


« vissza