Nem kérünk a Natural Fruit Kft. ananászából!

A Magyar Természetvédők Szövetsége szeretné megtudni, hogy a thaiföldi Natural Fruit Kft. szállít-e ananászkészítményt Magyarországra. A cég főképp az üzletláncok saját márkás termékeit állítja elő, amelyet a nagy áruházak polcain kerülnek eladásra. A vállalatnál az elmúlt években súlyos munkaügyi visszaéléseket találtak és dolgozói kizsákmányolást, kényszermunkát tártak fel. A nemzetközi Supplycha!nge kampány keretében levélben fordultunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy megtudjuk, a Natural Fruit Kft. importál-e hazánkba


Projekpartnerünk a Finnwatch (finn emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet) az elmúlt években két jelentést hozott nyilvánosságra a Natural Fruit működésével kapcsolatban, amelyek bevándorló munkásokkal készített interjúkon alapultak.

A jelentések tanúsága szerint a fenti cégnél a munkához és az emberi szabadsághoz fűződő jogok súlyosan sérülnek: a dolgozók többségének útlevelét és munkavállalói igazolványát elkobozzák, azokat, akik embercsempészek segítségével kerültek az országba, papírok nélkül foglalkoztatják. A dolgozók beszámolói szerint a túlóra kötelező, és nem ritka az sem, hogy ütéssel próbálják nyomatékosítani a thai nyelvet nem beszélő, vagy valamiért ellenkező munkásokat. Ráadásul az egyébként sem túl magas thaiföldi bérminimumot sem fizetik ki a dolgozóknak.

A thai hatóságok 2013-ban a Finnwatch jelentés nyomán saját vizsgálatot is végeztek, amely igazolta a civil szervezet által felvetett visszaéléseket. A vizsgálat szerint a Natural Fruit rendszeresen alkalmaz iratok nélküli bevándorlókat, megszabja, hogy a dolgozók mikor mehetnek mosdóba, és a igen gyakoriak a jogtalan levonások a munkások bérén.

A munkára kényszerítés az emberi jogok súlyos megsértése, ezért számos nemzetközi emberi jogi egyezmény alapján tilos.[1]Ha egy cégnél kényszermunka folyik, az Amerikai Egyesült Államok megtiltja a behozatalt az adott az országból.[2]

A Natural Fruit Kft. által előállított ananászsűrítményből Európában leginkább az üzletláncok saját márkás termékei készülnek. A jelentések nyomán Finnországban 2013 óta az üzletláncok már nem vásásolnak a cégtől, amely ezek után sem járult hozzá, hogy független ellenőrzést tartsanak nála, amely bizonyíthatná, hogy az elmúlt években javultak a munkakörülmények a Natural Fruit Kft.-nél.

A Natural Friut Kft. ügyvezető igazgatója beszámolója szerint azonban cég kivitele növekedett az elmúlt években is, amely azt valószínűsíti, hogy a cég továbbra is szállít Európába, s így talán Magyarországra is termékeket.

Természetesen ezt nehéz bizonyítani, anélkül, hogy tudnánk, hogy ez a cég szállít-e termékeket Magyarországra. Ennek kiderítésében kérjük szíves segítségüket, ugyanis a vásárlóknak joguk van tudni, hogy a megvásárolt termékek honnan származnak, és azokat milyen körülmények között állították elő.

A vámhatóságnak küldött levelünk itt olvasható.

Bővebb információ a témáról:

http://supplychainge.org/kutatas/ananasz/?L=hu[1] Lásd az ENSZ Nemzetközi gazdasági, szociális és kulturális jogokról szóló egyezményben (UN International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights), Article 6, amely itt érhető el: http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/CESCR.aspx; valamint a Nemzetközi Munkajogi Szervezet (ILO - International Labour Organization) által elfogadott egyezmények: 29-es a kényszermunkáról, és 105-ös a kényszermunka felszámolásáról, amely itt érhető el: http://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:12000:0::NO:::

[2] Lásd pl. az USA Munkaügyi Minisztériuma által elfogadott anyagokat: Reducing Child Labor and Forced Labor, Relevant provisions of the Tariff Act of 1930, amely itt érhető el: http://www.dol.gov/ilab/child-forced-labor/Relevant-Provisions-of-the-Tariff-Act-of-1930.htm


« vissza