Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben

Országos konferencia a Parlamentben

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben címmel konferenciát szervezett 2015. október 15-én az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében.

A konferencia célja az volt, hogy a párizsi ENSZ klímakonferenciára készülve rámutassunk Magyarország globális felelősségére és számba vegyük teendőinket a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzése és hatásainak csökkentése érdeké­ben, illetve felsorakoztassuk az országos intézményi stratégiákat, bemutatva az alkalmazkodás jó példáit.

A fejlett országok eddigi elégtelen éghajlatvédelmi vállalásai azt mutatják, hogy a valódi vezető szerepet az éghajlatvédelemben a közösségi energia-forradalomban részt vevő lakosok és közösségek játsszák szerte a világon. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért társ-szervezőként a Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben című országos konferencián arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy itthon is jobban támogassák a közösségi kezdeményezéseket és a hazai éghajlatvédelmi vállalásokat erősítsék a klíma-igazságosságnak megfelelően – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Fel kell gyorsítanunk az átmenetet az alacsony energiafogyasztású, megújuló energián alapuló gazdaságba, amelyhez nagyarányú közösségi, önkormányzati energiatakarékos és megújuló energiás kezdeményezésekre van szükség, hiszen az energia-rendszerváltásban eddig is a fő hajtóerőt jelentették. Ezért hívjuk fel a fejlett országok kormányait és döntéshozóit a probléma méretével arányos vállalásokra, amellyel itthon és a fejlődő országokban segíthetnék elő a hatékony éghajlatvédelmet és az ehhez szükséges energia-rendszerváltást - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

Az asztalon levő éghajlatvédelmi erőfeszítések egyelőre nem elegendőek egy klíma-igazságos megállapodáshoz: sok iparosodott fejlett ország vállalásaiban csak a kibocsátás-csökkentésre fókuszál és hanyagolná az alkalmazkodás, pénzügy, veszteségek és károk, technológia átadás, kapacitásépítés és átláthatóság témáját, ami ellentétes az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) irányelveivel és drámai, 4-6°C globális átlaghőmérséklet-emelkedést okozna.

A klíma-igazságosság alapján Magyarországon a mainak maximum kétharmada, kb. 42 millió tonna üvegházgáz kellene legyen a hazai szintű üvegházgáz-kibocsátása 2030-ra. Ha ehhez hozzávesszük azt a kibocsátás-csökkentést is, amit a klíma-igazságosság alapján a nemzetközi éghajlatvédelmi pénzügyi- és technológia transzfer rendszer segítségével elérhetne Magyarország, akkor kevesebb, mint felére csökkenthetnénk kibocsátásainkat 2030-ra. Ráadásul ha ez a klíma-igazságos rendszer valósulna meg, akkor Magyarország jelentős támogatásra lenne jogosult: kb. 1,19 Mrd USD 2025-ig, ill. 1,45 Mrd USD 2030-ig, amelyet éghajlatvédelmi intézkedésekre fordíthatnánk.

A rendezvény az Európai Bizottság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács finanszírozásával valósult meg.


Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben

Program:

Nyitó előadás: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője

Magyarország globális felelőssége és teendői a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzése és hatásainak csökkentése érdekében

Előadók:

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára

Szabó Marcel, a Jövő Nemzedékek Szószólója

Bencsik János országgyűlési képviselő, az NFFT tagja

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, az NFFT tagja

 

Pokorni Zoltán polgármester, Budapest Hegyvidék

Kovács Lajos elnök, Klímabarát Települések Szövetsége

ifj. Chikán Attila vezérigazgató, ALTEO Nyrt.

Teresita Irene Antazu López Esőerdei Őslakos Népek Regionális Szövetsége, Peru

Lajtmann Csaba elnök, Éghajlatvédelmi Szövetség


Levezető: Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára


Az elkerülhetetlen fokú éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyi és országos intézményi stratégiái, jó példák

Előadók:

Pálvölgyi Tamás igazgató-helyettes, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

Németh Tamás elnök, MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság

Laki György polgármester, Kajárpéc

Sipos Katalin igazgató, WWF Magyarország

Levezető: Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke
Fotókat készítette: Bajomi Bálint
« vissza