Konferencia az új európai körkörös gazdasági csomagról és a magyarországi hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseiről

A Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Humusz Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2015. december 16-án konferenciát szervezett a Képviselői irodaházban Az új európai körkörös gazdasági csomagról és a magyarországi hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseiről.


A jelenlegi gazdasági növekedési modell egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón nem fenntartható. Európa már így is többet használ fel a természetes erőforrások rá jutó arányos részénél, ezzel pusztító hatást gyakorolva az ökoszisztémára és a közösségekre.

A körkörös gazdasági csomag idén kora tavasszal történő visszavonása Európa számára az erőforrás-hatékony irányelvek és a „nulla hulladék” felé történő megtorpanását jelentette. A hulladékmennyiség csökkentése, a körkörös gazdaság kialakítása, valamint társadalmilag és gazdaságilag fenntarthatóbb kezelése fontos lépés, az erőforrások jobb felhasználása azonban átfogóbb megközelítést igényel. Szükségesek a Föld-, víz-, anyag- és karbonlábnyomok fejlesztése és adaptálása az EU átfogó politikáiba, mert amit nem mérünk, azt nem tudjuk kordában tartani.

Az új, az EP által „ambiciózusnak” nevezett körkörös gazdasági csomagot decemberben bocsátja ki az Európai Bizottság. A kerekasztal-beszélgetés során az új csomag főbb irányait és nemzeti megvalósítási lehetőségeit elemeztük az EU és Magyarország erőforrás-hatékonyságának növelése szempontjából. Kitértünk a hazai hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseire is a csomaghoz kapcsolódóan.

A kerekasztal-beszélgetésre előadóként a témában jártas szakértőket, a kormányzat képviselőit, parlamenti képviselőket kértünk fel.




« vissza