Klíma – Mi jövőnk – Mi jövünk! - 550 mécses - felirattal üzentek Budapesten a klímacsúcs végére

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Budapesti Műszaki Egyetem Zöld Köre (BME EZK) látványos klímavédelmi akciót szervezett a párizsi ENSZ klímacsúcs-zárása alkalmából Budapesten. A döntéshozók megállapodtak Párizsban, de a valódi energia-átmenet, a gyakorlati klímavédelem továbbra is főleg az állampolgárokon múlik és ehhez megfelelő intézkedési és támogatási keretet kell a nemzeti kormányzatoknak biztosítania.


„A mai napon a Föld Barátai felhívására civilek tízezrei szerveztek figyelemfelhívó akciókat szerte a világon, Párizsban és Magyarországon is. Az üzenet közös: a Párizsi Megállapodás elégtelen és igazságtalan globális klímavédelmet jelent, nem védi a klímaváltozásnak kitett lakosságot a káros hatásoktól. Ezért olyan széleskörű klímavédelmi intézkedéseket kell életbe léptetniük a nemzeti döntéshozóknak, amellyel elősegítik a közösségi, önkormányzati energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseket„ – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-energia programvezetője.

„A magyar kormányzat csak akkor mondhatja el magáról, hogy érdemi, hatékony klímavédelmi lépéseket tett, ha széleskörűen támogatja a lakossági energiatakarékossági beruházásokat úgy, hogy a tartalékokkal nem rendelkező, hitelképtelen energiaszegény családok kiemelten hozzáférjenek e támogatásokhoz. Továbbá ha a hulladék megelőzést prioritássá teszi az égetéssel szemben.” – hívta fel a figyelmet Botár Alexa.

Fotók a budapesti akcióról: https://www.flickr.com/photos/mtvsz_foehu/albums

Az MTVSZ klímacsúcshoz kapcsolódó programja részletei, javaslatok Magyarország hatékony klímavédelméhez: www.mtvsz.hu/parizs_fele


A Magyar Természetvédők Szövetsége Ökodiplomácia projektje a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.

Fotót készítette: Bajomi Bálint

 

« vissza