Kiadványok

A zambiai Mopani rézbánya

Az európai fejlesztési pénzek és egy bányászathoz kapcsolódó botrány összefüggései
Az Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió (EU) pénzügyi szervezete, fő feladata pedig az EU célkitűzéseihez való hozzájárulás. A célkitűzés az afrikai országok tekintetében az Unióval való együttműködés elősegítését és a fejlesztéspolitikai célokhoz való hozzájárulást jelenti, mely utóbbit  a cotonou-i megállapodás definiál. A megállapodás alapján az afrikai, karibi és a csendes-óceáni térségben (African, Caribbean and Pacific – ACP) a szegénység megszüntetése, a fenntartható fejlődés elősegítése, és  a térség globális piacokba való integrálása  a legfontosabb célok.

Bankfigyelő

Why Bother with Partnership?

Two and a half years after publishing "Structural Funds and Partnership”, SFteam made another attempt to examine how much progress had been made in the partnership between civil society and the authorities in CEE countries within the confi  nes of the implementation of EU Regional/Cohesion policy and the use of EU funds. There had been a great deal of development in this period – both in positive and negative terms. However, we must admit that in spite of the growing number of positive cases and signs, there is still time left before we can learn all the lessons on how to work together.

Regionális politika

Aranybánya a fiókunkban?!

A „nagy” aranytartalmú bányák kimerülésével kezdett el teret hódítani a cianidokat alkalmazó technológia az aranybányászatban. Ez a technológia olcsó, így a nemesfémben nagyon szegény ércek feldolgozása esetén is gazdaságos lehet. A cianidok ugyanakkor nagyon veszélyesek az egészségre. A hidrogén-cianid (HCN) mérgező, Cyclon-B néven harcigázként és a náci gázkamrákban is használták. Az arany iránti igényre és az olcsó technológiára alapozva azonban újabb ciános bányák nyitása van napirenden.

Ipar és környezetvédelem

Klímaőrjárat - Tanári kézikönyv az éghajlatvédelemről

Azért írtuk ezt a kiadványt, hogy az oktatás örömét és izgalmát visszacsalogassuk az órákra a tanár és diák számára egyaránt. Támogatjuk a tanár mentor szerepét, mellyel nem csak tudást, hanem képességet és attitűdöt ad a fiataloknak. A kiadvány több, mint oktatási anyag: a közös játék és gondolkodás olyan folyamatot indít meg, melyben tanár és diák együttműködik.

Energia, éghajlat

A klímaigazságosság kérdéseinek bemutatása Magyarországon és Szlovákiában

Az éghajlatváltozás problémája túlmutat annak környezeti hatásain, és jelentős társadalmi és gazdasági problémákat vett előre. Programunk keretei közt ezt a problémát igyekeztünk színes eszközökkel megismertetni Magyarország és Szlovákia kiemelt célcsoportjaival - helyi közösségekkel, önkormányzatokkal, diákokkal és politikai döntéshozókkal - valamint a lakosság szélesebb rétegeivel. Kiadványunkban bemutatjuk a program tevékenységeit és eredményeit.

Energia, éghajlat

A biomassza-dilemma

A Magyar Természetvédők Szövetsége negyedik alkalommal jelentette meg a biomassza felhasználás lehetőségeit és buktatóit bemutató kiadványát. A kötet többek között kitér arra, hogy az elmúlt időszakban a bioüzemanyagok alkalmazása során számos olyan globális környezeti és társadalmi hatás jelent meg, amely nagyobb óvatosságra intette a döntéshozókat.

Természetvédelem

Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények?

A Föld Barátai környezetvédelmi ernyőszervezet ismét közzétette forrásokkal alátámasztott jelentését „Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények?” címmel, amely elemzi a génmódosított növények globális termőterületét, felméri azok hatásait, valamint megvizsgálja a biotechnológiai ipar adatait és ígéreteit.

Génmanipuláció

Afrika: aki kapja, marja

A Föld Barátai nemzetközi szervezet átfogó tanulmányt készített az európai vállalatok által, agroüzemanyag-termelés céljából folytatott afrikai föld foglalásokról.

Természetvédelem

Megjelent a 2009-es MOL Alternatív Fenntarthatósági Jelentés

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózattal (Bankfigyelő) közösen idén is megjelentette alternatív éves jelentését a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (MOL) 2009-es tevékenységéről. Az MTVSZ tavaly indult kezdeményezésének keretében Magyarország legnagyobb vállalatának elmúlt éves működését vizsgálta környezetvédelmi szempontból.

Bankfigyelő

Egy hajóban...

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör közös kiadványt készített projektfejlesztőknek, fejlesztési ügynökségeknek és hatóságoknak, másrészt civil szervezeteknek annak kapcsán, hogy mennyire fontos a társadalmi részvétel a fejlesztési programokban.

Regionális politika