Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!

Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismeretek szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.A program bemutatása

A program egy, a résztvevő pedagógusok számára megrendezett műhelyfoglalkozással kezdődik. A műhelymunka alkalmával a pedagógusok megismerhetik a program további elemeit, illetve az egyes területekről szakmai előadást hallgatnak. A projekt következő elemeként szakértőnk ellátogat az iskolába, ahol egy 45 perces előadás keretében bemutatja a diákoknak a kiválasztott védett területet. Ezen foglalkozás után (ideális esetben az előadással egy napon) iskolazöldítésre kerül a sor, ahol madárodút/rovarhotelt készítünk közösen, majd az odú kihelyezésére ill. növényültetésre invitáljuk a csoportokat (szakmai segítséget biztosítunk). Terepi programunk során elsőként a területet ismerjük meg közelebbről egy kirándulás keretében, majd részt veszünk a terület kezelésében, ahol szakmai segítséggel a gyerekek tájékoztatást kapnak a terület kezelésének fontosságáról és együtt eltávolítjuk a területen fellelhető egyszerűen kihúzható inváziós növényeket, ezáltal a terület állapotának megóvásában is részt veszünk. Végül a program utolsó elemeként, egy monitoring tevékenység során megnézzük miben változott a terület és feljegyezzük ezeket a változásokat. A gyerekek felkészülését a programon való sikeres részvételt az általunk biztosított szakemberek és a témában készült foglalkoztató füzet segítik.

Kiknek ajánljuk a programot?

Várjuk minden olyan fővárosi iskola jelentkezését, akik szívesen ismerkednek fővárosunk védett természeti értékeivel.

Mennyibe kerül?

A program az intézmények számára teljesen ingyenes, szakértőt, háttéranyagot ill. minden szükséges eszközt, alapanyagot, növényt mi biztosítunk.

Mennyi időt vesz igénybe a program, mikor lesznek az egyes tevékenységek?

Szeretnénk kérni a csatlakozó iskolákat, hogy a program minél jobb hasznosulása érdekében, annak valamennyi elemében vegyenek részt:

2020. március 3. (14-16h) Műhelymunka (helyszín: MTVSZ iroda, 1091 Bp., Üllői út 91/b.)

2020. március Iskolai előadás/ Intézmény zöldítés (1,5 h)

2020. április Területbejárás (kb. 2h)

2020. április Természetvédelmi kezelés a területen (kb. 3-4h)

2020. május vége A területkezelés utáni állapotok megfigyelése (kb. 2h)

A fenti programok közül a műhelymunka dátuma fix dátum, a program többi elemére az iskolákkal történt előzetes egyeztetés alapján kerül sor. A fenti dátumok tájékoztató jellegűek, azoktól egyedi esetekben, bizonyos mértékig el tudunk térni.

Milyen területek közül választhatunk?

A programban két terület közül kell az egyiket kiválasztani. A pedagógusoknak szóló műhelymunkán mindkét terület ismertetése elhangzik majd, megkönnyítve a választást. A program további elemei (előadás, területbejárás, természetvédelmi kezelés és monitoring tevékenység) az Önök által kiválasztott terület átfogó megismerését segítik. Választható területek: Merzse-mocsár (XVII. kerület) és Felsőrákosi-rétek (XVII. kerület).

A programot a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja.


A részletes felhívás pdf formátumban innen letölthető:
http://mtvsz.hu/dynamic/felhivas_budapesti_iskolaknak_2020.pdf
« vissza