Húsz ország aktivistái gyűlnek össze Luxemburgban, hogy támogassák a Luxleaks botrányt kirobbantó hősöket

Ma állnak újra a bíróság elé a Luxleaks néven elhíresült adócsalási botrány leleplezői. Míg a hétköznapi hősöknek a bíróságon kell megjelenniük, a multinacionális vállalatoknak eurómilliárdos hasznot jelentő adócsalási gyakorlat zavartalanul folytatódhat, és Luxemburgból adóparadicsomot formáló Jean-Claude Juncker még mindig az Európai Bizottság vezetője lehet.


Az újságíró Edouard Perrin és a korábban a globális könyvvizsgáló cégnél a PWC-nél dolgozó Antoine Deltour, Raphaël Halet ügye már másodfokon kerül a bíróság elé. Első fokon az utóbbiakat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, az újságírót felmentették, de a luxemburgi ügyészség szigorításért fellebbezett.

A bíróság előtt tüntető barátok, családtagok, civil szervezetek képviselői szolidaritásukat fejezik ki a vádlottakkal, és felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen csalások leleplezőit meg kellene védeni, nem pedig börtönbüntetéssel fenyegetni.

Egy most megjelent tanulmány szerint[1] nemhogy csökkent, még 50 %-kal nőtt is a Luxleaks botrány óta a multiknak eurómilliárdos adókedvezményeket jelentő titkos megállapodások száma az Európai Unióban. Szégyen, hogy börtönbüntetéssel kell szembenézniük azoknak, akik felhívják erre a figyelmet. A cégek ezekkel a titkos megállapodásokkal nem egyszer drasztikusan, akár az eredeti 1%-ra is csökkentik adójukat, melyet helyettük nekünk kell kipótolni – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

[1] http://www.globaltaxjustice. org/sites/default/files/ EURODAD_survival_of_the_ richest.pdf

 


« vissza