Szemléletformálás a hulladékról vetélkedővel, tanulmányúttal, szemléletformáló napokkal

Nagy örömünkre szolgál, hogy szemléletformáló projektünk a Földművelésügyi Minisztérium támogatásában részesül. A projektünk célja a felelős hulladékgazdálkodás és szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzésének, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának/használatának népszerűsítésére általános iskolásoknak két fordulós elektronikus vetélkedőt szervezünk; a legjobb eredményt elért csapatokat tanulmányútra viszünk; a diákokat pedig továbbá kiállítással egybekötött szemléletformáló napokon érjük el.
A projektünket bemutató főbb tevékenységeket az alábbiakban mutatjuk be.
Köszönjük a támogatást!


Iskolai szemléletformálás kiállítással- Felhívás iskoláknak

Iskolák jelentkezését várjuk ingyenes szemléletformáló programunkra!

Pest megye, ill. fővárosunk iskoláiban egynapos foglalkozásokat szervezünk a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzése, az újrahasznosításának és újrahasználat lehetőségeiről. A témákról háttéranyagok készítünk, amelyet előzetesen elküldünk az iskolának, tartalmát személyes foglalkozás alkalmával közösen dolgozzuk fel: szakértőnk által megtartott felvezető előadás után, interaktív foglalkozás keretében. A foglalkozás hetén 1 hetes turnusokban hulladékgazdálkodásról szóló kiállításunkat is szívesen felajánljuk az iskolának!

A programra az iskolák jelentkezését 2018. január 15-ig várjuk Kis Klára programfelelősnél a tulahegyen@mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán várjuk.


Iskolai szemléletformálás kiállítással-Beszámoló

Pest megyei és budapesti iskolákban egy hetes turnusokban bemutattuk a „Hulladékból termék” kiállításunkat. A kiállítás mellett vállaltuk, hogy foglalkozásokat szervezünk az iskolákban, mely foglalkozások keretében előadásokat tartottunk a résztvevő osztályoknak. A felvezető előadások után az interaktív foglalkozások keretében a kiállítás elemeit felhasználva tanulhattak a diákok a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzése, az újrahasznosításának és újrahasználat lehetőségeiről. A programhoz foglalkoztatót/háttéranyagot készítettünk, mely segítségével a tanulók tovább mélyíthették ismeretüket a témában, valamint a kiállításokat egész hétre az iskoláknak kölcsönöztük, hogy a foglalkozásba közvetlenül be nem vont osztályok ill. szülők és tanárok is tanulhassanak a témában. Programunkkal három iskolába látogattunk el:(Monori Ady úti Általános Iskola: 2018. jan. 29. - febr. 5; Ócsai Bolyai János Gimnázium: 2018. febr. 5- febr. 9;Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola: 2018. febr. 9-16), kiállításunkkal 1337 diákot és tanárt értünk el, a szemléletformáló programon pedig 323 diák és tanáraik vettek részt. A programhoz kapcsolódóan vállaltuk, hogy matricát ill. képeslapot készítünk, melyeket a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

A projekt óta több iskola is megkeresett bennünket, hogy hulladék témában szervezzünk nekik foglalkozást, melyet örömmel vállaltunk, így a témában még három iskolai programra látogattunk el szemléletformáló programunkkal, előadásainkkal (Újhartyáni Általános Iskola, Újbudai iskolák napja, Babits Mihály Gimnázium).

 

Túl a hulladékhegyen elektronikus vetélkedő- Beszámoló

2 fordulós környezeti nevelési és szemléletformáló vetélkedőt szerveztünk Budapesten és Pest megyében 10-14 éves diákok 5 fős csapatai számára. A vetélkedő során egy izgalmas történet szereplőivé és alakítóivá váltak a diákok. Így jutottak információhoz a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségéről, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggéseiről. A történet szerint három iskolás a folyóparton egy beteg vidrára talált, a résztvevő csapatoknak pedig fel kellett deríteniük a vidra betegségének okát, nyomozniuk kellett a folyópart elszennyezésének okai után, fel kellett számolniuk azt, sőt újrahasznált anyagokból vidraszállítót kellett eszkábálniuk az immár meggyógyult állat visszaengedéséhez. Végül a második fordulóban eredményeiket – azaz a „Túl a hulladékhegyen” tapasztalatait – a diákcsapatok egyéni módon mutatták be iskolatársaiknak és környezetüknek: a csapatok rengeteg színes és változatos akciót valósítottak meg; volt csapat aki videókészítő versenyt vagy egyéb vetélkedőt szervezett iskolatársainak, készültek műsorok az iskolarádióba, születtek interaktív honlapok, videók, zeneszámok, színdarabok, több csapat szervezett hulladékgyűjtő akciót, börzét, előadássorozatot vagy filmvetítést társainak, voltak csapatok melyek sikeresen elérték a szelektív gyűjtés bevezetését, vagy komposztáló létrehozását iskolájukban, hogy csak néhányat említsünk a megvalósított programok közül. A második fordulóval sikerült elérnünk, hogy a vetélkedőben megtanult ismeretek multiplikálódva rengeteg további gyerekhez, tanárhoz és szülőhöz eljussanak, ezáltal sikerült megsokszoroznunk a projekt eredményességét.

A projektbe191 csapat (955 diák) jelentkezett, amelyből, 148 csapat 740 diákja sikeresen teljesítette az elektronikus fordulókat. A vetélkedő második fordulójával további min. 5000 gyereket ill. tanáraikat sikerült sikeresen bevonnunk programunkba.

A vetélkedőt sikeresen teljesítő valamennyi csapatot oklevélben részesítettük, a 2 elektronikus forduló során a legjobb eredményt elért 4 csapatot (20 diák + kísérő tanáraik) személyes döntőre hívtunk. (A pályázatban eredetileg a legeredményesebb 3 csapat meghívását vállaltuk, de a minimális pontkülönbség miatt azt láttuk igazságosnak, hogy az első 4. csapat vegyen részt a döntő eseményen - a negyedik csapat részvételének plusz költségeit önerőből biztosítottuk.) A döntőre a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban került sor 2018. március 27-én, ahol a résztvevő csapatok bemutatták, hogy a vetélkedő első fordulójában mit tanultak, a második elektronikus fordulóján hogyan adták át az ismereteket iskolatársaiknak, majd egy szituációs gyakorlaton kellett bizonyítaniuk rátermettségüket és felkészültségüket. A döntős csapatok mindegyikét oklevéllel, valamint értékes ajándékcsomaggal jutalmaztuk, emellett a projektből elkészített képeslapokkal és matricákkal is megjutalmaztuk a résztvevőket.

https://mtvsz.hu/a_diakok_tuljutottak_a_hulladekhegyen


Tanulmányút az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába

A „Túl a hulladékhegyen” vetélkedő első négy csapatát egy tanulmányúttal jutalmaztuk a Szemléletformáló és Újrahasználati Központba. A SZUK bemutatására a döntővel egy napon kerítettünk sort, melynek során a résztvevő diákok és tanáraik megismerhették a Központ működését, a résztvevők tanulhattak a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról, valamint az FKF tevékenységéről, a központ jelentőségéről.Túl a hulladékhegyen háziverseny

Elkészítettük oktatóanyagunkat hulladéktémában azzal a céllal, hogy a vetélkedő során átadott ismereteket a budapesti és Pest megyei iskolákon kívül, az ország valamennyi általános iskolájába eljuttathassuk. Az így elkészült háziverseny anyagát az iskolák önjáró módon, mintegy háziversenyként használhatják.

 https://mtvsz.hu/tul_a_hulladekhegyen_haziverseny


A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

www.szelektalok.hu


Legfrissebb kapcsolódó hír

Túl a hulladékhegyen háziverseny

Túl a hulladékhegyen vetélkedőnket fővárosi és Pest megyei általános iskoláknak hirdettük meg. A rengeteg résztvevő csapaton és a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a vetélkedő háziverseny változatát is, hogy vetélkedőnk az ország valamennyi iskolájába eljuthasson. A háziverseny során a diákok egy kis vidra történetén keresztül ismerhetik meg a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségét, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggéseit.

Az összes kapcsolódó program megtekintése »