Szemléletformálás a hulladékról vetélkedővel, tanulmányúttal, szemléletformáló napokkal

Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi évhez hasonlóan hulladékról szóló szemléletformáló projektünk idén is támogatásában részesül (Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium). A projektünk célja a tavalyi évhez hasonlóan felelős hulladékgazdálkodás és szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzésének, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának/használatának népszerűsítésére általános iskolásoknak két fordulós elektronikus vetélkedőt szerveztünk; a legjobb eredményt elért csapatokat tanulmányútra vittünk; illetve hat fővárosi iskolában bemutattuk Kukasuli szemléletformáló kiállításunkat. A projektünket bemutató főbb tevékenységeket az alábbiakban mutatjuk be.
Köszönjük a támogatást!Iskolai szemléletformálás kiállítással- Beszámoló

Budapesti iskolákban két- három napos turnusokban bemutattuk a "Hulladékból termék kiállítás" aktualizált változatát a „Kukasuli” kiállítást. A kiállítás mellett foglalkozásokat szerveztünk az iskolákban, mely foglalkozások keretében előadásokat tartottunk a résztvevő osztályoknak. A felvezető előadások után az interaktív foglalkozások keretében a kiállítás elemeit felhasználva tanulhattak a diákok a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzése, az újrahasznosításának és újrahasználat lehetőségeiről. A programhoz foglalkoztatót/háttéranyagot készítettünk, mely segítségével a tanulók tovább mélyíthették ismeretüket a témában, valamint a kiállításokat több napra otthagytuk, hogy a foglalkozásba közvetlenül be nem vont osztályok ill. szülők és tanárok is tanulhassanak a témában.

 

Kiállításunkkal 2300 diákot és tanárt értünk el, a szemléletformáló programon pedig több mint 300 diák és tanáraik vettek részt. A résztvevőknek matricákat és füzeteket ajándékoztunk, melyet a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

Helyszínek és időpontok:

Február 18-20: Kosztolányi Dezső Gimnázium I. kerület

Február 20-22: Batthyány Lajos Általános Iskola I. kerület

Február 22-27: Rákospalotai Meixner Általános IskolaXV. kerület

Február 27-márc.1: Herman Ottó Általános Iskola XIII. kerület

Március 4-6.: Bókay Árpád Általános Iskola XVIII. kerület

Március 6-8. Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium XI. kerület - Iskolai


Túl a hulladékhegyen elektronikus vetélkedő- Beszámoló

2 fordulós környezeti nevelési és szemléletformáló vetélkedőt szerveztünk Budapesten 10-14 éves diákok 5 fős csapatai számára.

A vetélkedő során egy izgalmas történet szereplőivé és alakítóivá váltak a diákok. Így jutottak információhoz a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségéről, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggéseiről. A történet szerint öt iskolás kirándulni indult, útjuk során különböző kalandokba keveredtek. Már a virtuális készülődéskor megismerkedtek a hulladékmegelőzés jelentőségével. Később, útjuk során képzeletbeli paprikáskrumplit is készítettek, a vacsorából hátra maradtak kapcsán szembesültek az egyes hulladékok lebomlási idejével és értették meg a csomagolóanyagok minimalizálásának fontosságát, valamint a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét. Kalandjuk végén a hulladékégetés problémájára hívtuk fel a figyelmüket, amikor is a történet szerint, a közelből terjengő kellemetlen szag csapta meg orrukat. Feladatként figyelemfelkeltő plakátot készítettek, amelyen felhívták a lakosok figyelmet a hulladékégetés veszélyeire. Végül eredményeiket – azaz a „KörnyezetBarátok” tapasztalatait – a diákcsapatok egyéni módon foglalták össze; egy ötletgyűjtemény formájában kellett megfogalmazniuk mindazt, amit kalandjuk során tapasztaltak.

Az előzetes vállalásokat felülmúlva, 67 csapat (335 diák) jelentkezett a versenyre. A vetélkedőt sikeresen teljesítő valamennyi csapatot oklevélben részesítettük, a 2 elektronikus forduló során a legjobb eredményt elért 3 csapatot személyes döntőre hívtunk, melyre a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban került sor 2019. március 29-én, ahol a résztvevő csapatok bemutatták, hogy a vetélkedő első két fordulójában mit tanultak, majd szituációs gyakorlatokon kellett bizonyítaniuk rátermettségüket és felkészültségüket. A döntős csapatok mindegyikét oklevéllel, valamint értékes ajándékcsomaggal jutalmaztuk.

Tanulmányút az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába- Beszámoló

A pályázatban vállaltaknak megfelelően a vetélkedő során elért legjobb 3 csapatot kísérőtanáraikkal (20 fő) tanulmányútra vittük a Szemléletformáló és Újrahasználati Központba. A SZUK bemutatására a döntővel egy napon kerítettünk sort, így az eredetileg tervezett három csoport és tanáraik, valamint a vetélkedőre érkezett szurkolók ismerhették meg a Központ működését, a résztvevők tanulhattak a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról, valamint az FKF tevékenységéről, a központ jelentőségéről.


A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.
Legfrissebb kapcsolódó hír

Így váltak a diákok KörnyezetBarátokká!

2019 januárjában Budapest 70 csapatának 350 általános iskolás diákja döntött úgy, hogy belevág a Magyar Természetvédők Szövetsége „KörnyezetBarátok” elnevezésű vetélkedőjébe, melynek döntőjét 2019. március 29-én rendezték a három legjobb csapat részvételével. Az esemény részeként az Újrahasználati Központ szemléletformáló programján is részt vettek a csapatok, ahol interaktív előadás, installációk, tanösvény segítségével tudhattak meg többet a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról.


Az összes kapcsolódó program megtekintése »