Alapelvek Magyarország Fejlesztéspolitikai Koncepciójához zöld szemmel

2005.02.03.

2005.02.03.

(Budapest, 2005. február 2.) Huszonnégy magyarországi zöld szervezet a miniszterelnökhöz és a parlamenti pártok elnökeihez fordult, hogy a készülõ Európa Tervben hangsúlyozottan jelenjenek meg a fenntartható fejlõdés szempontjai. tovább »

Brüsszelben folytatódik a küzdelem a vidékfejlesztési források megmentéséért

2005.02.01.

2005.02.01.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 2004 decemberében eljuttatta Brüsszelbe azt a javaslatot, amelyben kéri, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) 2004-re rendelkezésre álló forrásaiból 25%-ot a közvetlen kifizetések nemzeti önrészére csoportosíthasson át. A javaslat elfogadását megakadályozandó az NVT Monitoring Bizottság egyes tagjai, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország levélben fordulnak az Európai Bizottsághoz. tovább »

Új jelentés támadja a víz és az élõvilág privatizálását

2005.01.28.

2005.01.28.

Porto Alegre (Brazília), 2005. január 28. - A Társadalmi Világfórumon ma közzétett jelentés a világ különbözõ részeirõl származó 24 példán keresztül bemutatja mutatja be a víz és az élõvilág privatizálásának negatív társadalmi és környezeti hatásait. tovább »

OT 2005 - Idõpontváltozás!

2005.01.26.

2005.01.26.

A Környezet- és Természetvédõk XV. Országos Találkozójának (OT 2005) idõpontja megváltozott!
Az új idõpont: 2005. március 31. - április 3. tovább »

A verespataki Kirnyik-hegy nem eladó!

2005.01.20.

2005.01.20.

Budapest-Verespatak, 2005. január. 20.: A gyulafehérvári Fellebviteli Bíróság hatályon kívül helyezte a román kulturális minisztérium által a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védettségének megszüntetésérõl szóló tavalyi határozatát. A minisztériumi határozatot a verespataki Alburnus Maior egyesület azonnali fellebbezésének hatására semmisítették meg. A mostani döntés fontos gyõzelem a verespataki aranybánya beruházás elleni küzdelemben. tovább »

Tovább kampányol a Zengõ koalíció

2005.01.12.

2005.01.12.

60 civil szervezet levele a NATO fõtitkárához

Budapest 2005. január 12. Több fronton támadják a természetvédelmi területre tervezett katonai beruházást a Zengõ koalíció tagjai, a Civilek a Zengõért, a Greenpeace, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Pécsi Zöld kör és a Védegylet. Az öt szervezet ma közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol hangsúlyozták, minden legális eszközzel megakadályozzák, hogy a lokátor természetvédelmi területre épüljön. Közben a Zengõn újabb fákat jelöltek meg, így tartani lehet az újabb favágási kísérlettõl. tovább »

Konkrét lépéseket várnak magyar civilek a kormánytól a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására

Az egymással összefüggő pénzügyi, környezeti, klíma válságsorozatok és újabban a menekültügyi válság rá kell, hogy ébressze a döntéshozókat: az eddig járt út zsákutcába vezetett. Az új úthoz jelenthet közös alapot, hogy az ENSZ a hétvégén elfogadja új nemzetközi programját - benne a Fenntartható Fejlődési Célokat. A program sikeres magyar megvalósítása érdekében a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) javaslatcsomagot készített a kormány számára, amelynek fő elemei: a tünetek helyett a problémák okainak kezelése, a hazai és nemzetközi fejlesztési célok koordinációja, valamint ezekre elkülönített források rendelkezésre bocsátása.

tovább »

Az MTVSZ megtartotta 2014. évi rendes Küldöttgyűlését

A Szövetség 2014. szeptember 12-14 között tartja 25. jubileumi ünnepségét és rendezvénysorozatát amelyre szeretettel várja Tagjait és Tagszervezeteit egyaránt!

tovább »

Országos konferencia a Fenntartható Fejlődési Célok magyarországi megvalósításáról

Az ENSZ szeptember végén fogadja el a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG), amelyek a következő tizenöt évre meghatározzák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréshez szükségesnek tartott nemzetközi együttműködési feladatokat. A program megvalósításában Magyarországnak is tevékeny szerepet kell vállalnia.

tovább »

Önkéntes Hétvége - 2010

Három napos önkéntestalálkozón vettünk részt 2010. november 12-13-14-én, mely Máriahalom biofalu részén került megrendezésre. A Vendégház atmoszférája, hangulata a természetes építőanyagoknak köszönhetően kiváló találkozóhely az ökológiailag érzékeny emberek számára, különösen, hogy kiváló vega-szakács főztjét fogyaszthattuk. Megismertük a biofalut és környékét,lokális problémáiról és lehetséges megoldásairól beszélgettünk.
tovább »