Energiatudatos háztartás az újévben - tippek

2020.01.07.
Praktikus tippek az energiatakarékos háztartáshoz és újévi éghajlat- és pénztárcabarát fogadalmakhoz.
tovább »

Egy övezet, egy út – ki és hova jut?

2019.12.17.

Beszámoló a 2019. november 26-án tartott konferenciáról

A világgazdaság egyik legbefolyásosabb országa Kína és szerepe növekszik. A kínai külgazdasági stratégia megvalósítását támogatják a kínai bankok által adott kölcsönök, amelyek alapján számos infrastruktúrafejlesztés valósul meg Ázsiában, Afrikában és Európában is. Magyarország különösen nyitott a kínai befektetésekre, vezetőink törekszenek arra, hogy a XXI. századi Selyemútnak hazánk aktív része legyen. Egy fenntartható és élhető Magyarország/Európa/világ megteremtésére törekedve érdemes a gazdaságfejlesztés ezen irányában rejlő lehetőségeket és kockázatokat számba venni. Ehhez kívánt hozzájárulni konferenciánk külföldi és hazai tapasztalatok számbavételével.

tovább »

Továbblépés a háztáji és közösségi megújuló energiában - európai szakmai fórum

2019.12.11.
A 2019. november 14-i közösségi energia szakmai fórum előadásai. A fórum célja volt egyrészt a júniusi fórumunk folytatása, az EU Tiszta Energia Csomag háztáji és közösségi energia szabályozása hazai jogharmonizációja és ennek kapcsán meghozandó hazai szakpolitikai intézkedések, tervek és finanszírozás. Másrészt Budapesten találkoztak a közösségi energiával foglalkozó főbb európai és hazai szakmai szervezetek, partnereink, a fórum így a jó példák és tapasztalatok megosztását is szolgálta.
tovább »

A kétes hírű Energia Charta aláshatja az éghajlatvédelmi célkitűzéseket

2019.12.09.
A civil szervezetek a fosszilis energia beruházásokat védő rendelkezéseknek a felszámolását követelik

Brüsszel-Budapest, 2019. december 9.: Egy kétes hírű befektetésvédelmi egyezmény, az Energia Charta alááshatja az éghajlatvédelemmel foglalkozó Párizsi Megállapodás végrehajtását ill. a tervezett európai "Gren Deal" célkitűzéseit - figyelmeztet az egyezmény felülvizsgálatát célzó brüsszeli konferencia előtt a magyar kormánynak és az uniós döntéshozóknak küldött nyílt levelében 278 európai civil szervezet és szakszervezet. A levélben a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, a Védegylet és a többi aláíró szervezet az Energia Charta Egyezmény gyökeres átalakítását szorgalmazzák.
tovább »

Régiós szakmai szervezetek az uniós karbonsemlegességért

2019.12.09.

Budapest, 2019. december 9. - Közép- és kelet-európai zöld civil szervezetek nyílt levélben kérik az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i Európai Tanácsülésen támogassák az Európai Unió legkésőbb 2050-ig szóló klímasemlegességi célját.

tovább »

A természetvédők Black Friday időgépe: jövőre már 10 év garancia és a tervezett elavulás betiltása

2019.11.27.
A Black Friday őrületre válaszul, a Ne Vásárolj Semmit! Nap keretében már a jövő évi "Black Friday akcióját" hirdeti meg a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület: legyen 10 év garancia a 2020 őszén piacra kerülő termékekre, és addigra a tervezett elavulás is tiltott legyen!
tovább »

Hazánk gazdasági érdeke a klímasemlegesség támogatása

2019.11.26.
Klímavétó: mit lépünk december 12-én?

Az Európai Tanács júniusi ülése során Magyarország – három másik tagállammal együtt – megvétózta, hogy egységesen kiálljanak az Európai Unió 2050-es klímasemlegességi célja mellett. December 12-én új lehetőséget kapnak a vétózó országok.

tovább »

BREAKING: A hátsó ajtón csempészné be az unióba az új GMO-kat az Európai Bizottság!

2019.11.22.

Kiskaput nyitna a 2.0-ás génpiszkált növények számára egy a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége birtokába jutott uniós tervezet. [1] A készülő "A tanyától a tányérig” élelmiszerbiztonsági stratégia javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy "a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”. E látszólag ártalmatlannak tűnő kitétel valójában azt célozza, hogy az új generációs génmódosított termékekre ne vonatkozzanak a szigorú uniós engedélyezési előírások.

tovább »

Akciónapok az egészséges helyi élelmiszerért

2019.11.20.

A Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezeteivel együttműködve csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. A program keretében számos európai országban rendeztek akciónapokat azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa.

tovább »

Budapesten jártak a közösségi energia európai szakértői

2019.11.15.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a héten Budapesten látta vendégül a közösségi energia európai szakértőit. A csütörtöki országos fórumon az MTVSZ a szakértőkkel együtt egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a fórumon résztvevő energiaminisztérium (ITM) felé: a megújuló energia termelés-felhasználás hazai fejlesztéséhez, az energiaátmenethez szükség van itthon is a közösségi megújuló energia kezdeményezésekre; a lakosok, közösségek, önkormányzatok aktív szerepvállalására.

tovább »