Hazánkra is lesújthatnak a szabadkereskedelmi egyezmények

Óriás kalapáccsal tiltakoztak a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen

Hatalmas, felfújható óriás kalapáccsal tiltakoztak a civil szervezetek a készülő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Valódi Demokráciát Most! által szervezett megmozduláson az EU és Kanada, illetve az Egyesült Államok között készülő kereskedelmi egyezmények veszélyeire hívták fel a figyelmet.


Az Európai Unió és az Egyesült Államok között két éve indultak meg a tárgyalások egy új szabadkereskedelmi egyezményről (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP), továbbá az EU és Kanada között tavaly zárultak a tárgyalások egy hasonló egyezményről (CETA). Ez utóbbi már csak ratifikálásra vár.

A transzatlanti kereskedelmi egyezmények veszélybe sodornák mindazokat a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem terén elértünk. Ezért több civil szervezet egy nemzetközi akciósorozat keretében egy kb. 4 méter magas, felfújható "TTIP/CETA kalapács” felállításával hívta fel a figyelmet a tervezett „trójai” egyezmények veszélyeire.

Az óriás kalapács a transzatlanti kereskedelmi egyezmények részeként tervezett befektető-állam vitarendezési mechanizmust (egyfajta „offshore bíróság”) jelképezi, amely lehetővé tenné, hogy multinacionális cégek bepereljék azokat az országokat, amelyek kormányai az állampolgárok egészsége vagy a környezet védelme érdekében hoznak intézkedéseket. A TTIP vagy a CETA hatályba lépésével akár hazánkat is elmarasztalhatnák egyes génmódosított növények tilalma miatt vagy beperelhetnék Romániát azért, hogy kikényszerítsék a cianidos technológiájú verespataki aranybánya engedélyezését fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

 


A kanadai befektető cég már évek óta azzal zsarolja a román közvéleményt, hogy ha nem kapják meg a verespataki aranybánya engedélyét, akkor 4 milliárd euró kártérítés kifizetésére fogják kényszeríteni Romániát. Más kereskedelmi egyezmények alapján indított perek következtében Kanada és Mexikó már több százmillió dollár kártérítést fizetett az amerikai vállalatok számára. Nemrégiben pedig az amerikai Philip Morris dohánycég egy hongkongi leányvállalatán keresztül perelte be Ausztráliát, mert az ország bevezetett bizonyos korlátozásokat a dohánytermékek csomagolására – tette hozzá Fidrich Róbert.

Az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások leállítását, valamint az EU és Kanada közötti egyezmény ratifikálásának megakadályozását szorgalmazva több mint 500 civil szervezet egy évvel ezelőtt elindította a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést.[1] Az azóta eltelt közel 12 hónap alatt eddig 2 millió 960 ezer aláírás gyűlt össze az EU 28 tagállamában a készülő szabadkereskedelmi egyezmények ellen. A pénteki akciónap célja, az hogy a kampány hajrájában hozzájáruljunk a 3 millió aláírás eléréséhez. Az Európa-szerte összegyűlt aláírásokat a jövő héten Brüsszelben szerdán adják át az Európai Bizottság képviselőinek.

 

Jegyzetek:

[1] További információ a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezésről:

https://mtvsz.hu/trojai ill. https://stop-ttip.org/alairas/


« vissza