Globális akciónap: Budapesten és vidéken is tiltakoztak a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen

A transzatlanti és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmények elleni globális akciónap keretében Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden civil szervezetek tiltakoztak a „trójai” egyezményeknek nevezett TTIP és a CETA ellen, amelyek fenyegetik a demokráciát, az élelmiszerbiztonságot, a környezetvédelmet és a munkahelyeket is Európában.


A globális akciónaphoz köthetően szombaton San Franciscótól Budapesten át Sidney-ig a hétvégén világszerte több mint 730 megmozdulást szerveztek, amelyeken az érintett országok polgárai tiltakoztak a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) ellen.

Európában 624 helyszínen, itthon négy városban, Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden zajlottak demonstrációk. Budapesten a szervezők Szabadtéri TTIP Szabadegyetem keretében ismertették a tervezett szabadkereskedelmi egyezmények várható káros hatásait. Ezen felül az Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezés [1] keretében folytatták az aláírásgyűjtést a TTIP és a CETA megakadályozásáért.

Eddig Európa szerte közel 1,7 millió aláírás gyűlt össze a TTIP és a CETA ellen, hazánkban már 10 ezer aláírásnál járunk, s reményeink szerint itthon is hamarosan elérjük az európai polgári kezdeményezések kapcsán Magyarországra vonatkozó ország kvótát – jelentette ki Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa.

„Ez a két „trójai” egyezmény [2] veszélybe sodorhatja mindazok a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem, élelmiszerbiztonság és szociális téren az elmúlt évtizedekben elértünk, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Ezért továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a döntéshozók a lakosság érdekeinek figyelembevételével utasítsák el az EU és Kanada közötti megállapodás ratifikálását, valamint az EU-Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását!” [3] – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

„Mi tette eddig képesé Európát a védekezésre? A kulturális sokféleség és a népek önrendelkezése: két sajátosan európai eszme. Most mindkettőt feláldoznák a multik érdekében. Szabad kereskedelemnek nevezik a közszabadság korlátozását, egységes szabályozásnak a lemondást a politikai önrendelkezésről. A befektetők védelméről beszélnek, amikor a civil társadalmat megfosztják az önvédelem törvényes eszközeitől” – tette hozzá Lányi András szociológus.

 Jegyzetek:

[1]https://stop-ttip.org/alairas/

[2] A két transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt a civil szervezetek Európa-szerte „trójai” egyezményeknek nevezik, utalva arra, hogy azoknak rejtett kockázatai, veszélyei vannak, és valójában csak az egyezmény mögött álló multinacionális cégek érdekeit szolgálnák.

[3] Eddig 54 hazai civil szervezet írta alá azt a kiáltványt, amelyben a TTIP és a CETA elutasítását szorgalmazzák: http://lmv.hu/TTIP_CETA_kialtvany


« vissza