Fejlesztés Európai Éve 2015

2015 a Fejlesztés Európai Éve. A 2015-ös év továbbá azért is központi fontosságú, mert szeptemberben, az ENSZ Közgyűlés keretein belül kerülnek majd elfogadásra a Fenntartható Fejlesztési Célok. Ebben az évben a Magyar Természetvédők Szövetsége kiemelt figyelmet fordít a fejlesztési ügyekre. Ezen az oldalon nyomon követheti ezzel kapcsolatos tevékenységünket.

Mérföldkőhöz érkezett a nemzetközi fejlesztés ügye 2015-ben. Egyrészt a 2015-ös évet a Fejlesztés Európai Évének nyilvánította az Európa Parlament és Tanács. Ez az első olyan tematikus uniós év, amely nem egy, az Unió határain belül érvényesülő témát dolgoz fel, hanem kifejezetten az Unió külkapcsolatait, azon belül is a szegény országok megsegítését és a segélyezés fontosságát helyezi a fókuszba. Másrészt a 2015-ös év az utolsó az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok eléréséhez, mely célok határozták meg az Európai Uniós és hazánk tevékenységét is ezen a területen 2000 és 2015 között. A 2015 utáni fenntartható fejlődési keretrendszert tartalmazó célokat szintén 2015-ben az ENSZ szeptemberi Fejlesztési Csúcstalálkozó fogadja majd el.

A nemzetközi fejlesztési együttműködés alatt elsősorban azt értjük, mikor a fejlett országok bizonyos célok elérése érdekében különféle forrásokat – pénzt, technológiát, árut, tudást – adnak a fejlődő világ országainak. Az együttműködés hivatalos célja a fejlődő országok felzárkóztatása, a szegénység és egyéb problémák leküzdése, de természetesen a fejlődő országok ezúton érvényesít(het)ik egyéb önös érdekeiket is.

A 2015-ös év továbbá azért is központi fontosságú, mert szeptemberben, az ENSZ Közgyűlés keretein belül kerülnek majd elfogadásra a Fenntartható Fejlesztési Célok.


Az "Ökodiplomácia" projekt a az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósul meg. www.mtvsz.hu/parizs_fele


Legfrissebb kapcsolódó hír

Ne vásárolj semmit! nap

Minden év november utolsó péntekjén tartják a nemzetközi „Ne vásárolj semmit” napot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért ma arra kérte az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.

Az összes kapcsolódó program megtekintése »