Energiatakarékossági tippek

Már egy kis odafigyeléssel, tudatossággal is sok pénzt és energiát spórolhatunk otthon - erre hívjuk fel a figyelmet az Energiatakarékossági Világnapon, március 6-án.

Tudta, hogy évente több tízezer Ft is megtakarítható a következők bármelyikével: ha készenléti üzemmód (stand-by) helyett teljesen kikapcsoljuk az elektromos berendezéseket; ha csak 1°C-kal lejjebb tekerjük a termosztáton az otthon hőmérsékletét, ha energiatakarékos A, A+,A++ osztályú készülékekre váltunk? Néhány tipp alább:

 1. Tudta, hogy egy átlagos családi ház hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével és nyílászáró cseréjével akár az éves energiaköltség 80%-a is megtakarítható? A jó hőszigetelés az egyik leghatékonyabb módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és a hosszú távú energia-megtakarításnak. Lehetőség szerint szigetelje a melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé. Ha a függöny a radiátor elé nyúlik, akkor a meleg levegővel az utcát fűtjük, jelentősen növelve az energiafogyasztást.


2. Tudta, hogy ha csak 1°C-kal csökkenti otthonának hőmérsékletét, azzal 5-10%-os megtakarítást érhet el fűtésszámlán? Egészségesebb is, ha 20-22 °C-os a nappali. Ha éjszaka, illetve amíg nem tartózkodik otthon, a hőmérsékletet alacsonyabbra állítja a termosztáton, 7-15%-ot takaríthat meg, és jobban alszik a hűvösebb szobában.

3. Tudta, hogy akár egy teljes havi villanyszámla megspórolható évente, ha készenléti üzemmód (stand-by) helyett rendszeresen kikapcsolja a háztartás elektromos berendezéseit?

4. Tudta, hogy egy energiatakarékos (A, A+, A++ osztályú) berendezéssel, pl. hűtőszekrénnyel másfélszer annyi energiát takaríthatunk meg egy régi, közepeshez (C osztályú) képest?

5. Tudta, hogy a bojler teljes évi energiafelhasználásának harmadával-felével kevesebbet fogyaszt, ha 60°C helyett csak 40°C-on melegítünk vele? És érdemes évente vízkőmentesíteni, mert 1mm vízkő 5%-kal növeli az energiafogyasztást. 

 

6. Tudta, hogy két városi autóútból egy rövidebb, mint 3 kilométer? – ezt a távot 10 perc alatt, 0 kibocsátással könnyen meg lehet tenni kerékpárral, ami ráadásul egészségesebb és jóval olcsóbb is! (A még hideg autó motorja többet fogyaszt, mint a meleg.) Városban a tömegközlekedés, városok között a vonat vagy a busz a leghatékonyabb és környezetkímélő megoldás.

7. Tudta, hogy a közlekedés mára a kibocsátások 20%-áért felel? Kevesebbet autózzon és azt is ésszel! Ha autója 100 km-en 5 litert fogyaszt 7 liter helyett, akkor évente (15 000 km-t futva) átlag 300 liter üzemanyagot takaríthat meg,azaz 110 ezer forintot (és 750 kg szén-dioxidot) ! Évi 10 000 km-nél kevesebbet használt autó üzemeltetése helyett olcsóbb csatlakozni egy autómegosztó rendszerhez, Budapesten már működik csak elektromos autókból álló flotta is.

8.Tudta, hogy egy kiló kínai fokhagymával 2,6 kg szén-dioxidot is vesz? A szállítása során ugyanis ennyit bocsátanak ki a kamionok, hajók 1kg árura vetítve. Válassza a helyi-hazai, környezetbarát, minimális csomagolású terméket önmagáért és a környezetért!


 9. Tudta, hogy egy átlagos magyar kb. 15-20 kg papírt használ fel havonta? Ha új nyomtatót vagy fénymásoló gépet használ vagy vásárol, válasszon olyat, amelyik a lapok mindkét oldalára képes nyomtatni! Mielőtt kinyomtat egy dokumentumot vagy e-mailt, fontolja meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni.

10. Tudta, hogy Magyarországon naponta közel 1 millió (főleg kőolajból gyártott) műanyag szatyrot vagy csomagolást dobunk ki és kerül a lerakókra? Csökkentsük a hulladéktermelést, mivel minden termék valamilyen módon (például előállításuk vagy szállításuk során) üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Energiát is megtakarítunk, ha újra használható (vászon)zacskókat, dobozokat, tárolóedényeket használunk. Válassza a kevés csomagolóanyagba csomagolt és az utántöltő termékeket. Kerülje az eldobható törlőkendők és papírtörülközők használatát! Sőt már van Nemkellzacsko.hu mozgalom is, melynek tagjai zacskót helyettesítő, többször használható szatyrokat varrnak és ajándékoznak ismerőseiknek. Érdemes felkeresni a csomagolásmentes boltokat is, egyre több városban van már ilyen: https://hulladekmentes.hu/informaciok/hol-tudok-kimerve-csomagolasmentesen-vasarolni/

11. Tudta, hogy észszerű szellőztetéssel sokat megtakaríthatunk? Ha akár csak résnyire is, de nyitva marad egész napra az ablak, a hat hidegebb hónap alatt (max. 10ºC külső hőmérséklet esetén) majdnem 1 tonna szén-dioxid kibocsátással lehet számolni? Rövid ideig, de intenzíven szellőztessen! Nyáron éjszakai szellőztetést követő nappali árnyékolással helyettesíthetjük az energiazabáló és sokaknak kiszáradást-allergiát okozó légkondicionálót.

(Egy átlagos szobai légkondi 1000 watt -tal működik /650 g szén-dioxid-kibocsátás/óra/, és ez óránként kb. 50 forintba kerül, azaz ha csak napi 12 órát működik is otthon, már az is heti 4200 Ft. )

12. Tudta, hogy a fürdés helyetti rövid zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges? Használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, víz- és energiatakarékos, és ugyanazt a komfortot biztosítja!

13. Tudta, hogy az elhasznált víz tisztítása rengeteg energiát emészt fel? Ha szappanozás, fogmosás közben elzárja a csapot, több liter vizet takaríthat meg. A csöpögő csapok havonta megtöltenének egy egész kádat. Ne fizessen feleslegesen több vízdíjat; zárja el, javíttassa meg !

+1. Ha pedig érdeklődik a lakossági energiahatékonysági program iránt, ajánljuk figyelmébe kollégánk MNB-s 0%-os hitel felhasználására vonatkozó tapasztalatairól szóló cikket.

« vissza