Több éves előkészület után idén elindult az „Európa jövőjéről szóló konferencia”. A konferencia célja, hogy nagyobb szerepet adjon az európaiaknak az Unió jövőbeli szakpolitikáinak és jövőképének alakításában. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Európa jövőjéről zajló konferencia apropóján több programot szervez. Miközben a politikusok, döntéshozók egyre többet beszélnek zöld ügyekről és talán cselekednek is, mégis azt érezzük ez nem elég, és még az irány is talán rossz, ami felé megyünk. Rendszerszintű változásra van szükség, mondják. De mi lenne az? Most közös gondolkodásra hívunk a jövő kihívásairól és megoldásokról komolyabb és játékosabb formában! 

 

Beszélgetések Európa zöld jövőjéről 

Országjárásra indulunk. A Magyar Természetvédők Szövetsége hétrészes beszélgetéssorozatot indít a számunkra fontosnak tartott témákról fiatalok számára, hogy megfelelő információval felvértezve vehessenek részt Európa jövőjének alakításában és kialakíthassanak közös álláspontot. 

A beszélgetések témái: 

- Éghajlatváltozás – avagy miért nem sikerült az éghajlatvédelmi célokat soha elérni, és mi lenne a teendő? 

- A közösségi megújuló energia mindenkinek jár 

- Tervezett elavulás: a legenda és a valóság 

- Beporzó és emberbarát mezőgazdaság 

- Hatékonyság vagy elégségesség? 

- Szabadkereskedelmi egyezmények valódi ára, avagy égő áldozat az autóipar oltárán 

- Biológiai sokféleség megőrzése 

 

Konferencia: Mit tehet az Európai Unió a globális éghajlati válság ellen? 

Az éghajlatváltozás tényét és az ezzel kapcsolatos teendők sürgető voltát a társadalom többsége már elfogadja. A konkrét fellépés viszont már sokkal nagyobb kihívást jelent. Mert a hatékony válaszok megtalálásához és meglépéséhez alapjaiban kell átalakítani gazdasági és társadalmi rendszereinket. Az egyéni vagy nemzeti szint ehhez kevés. Szükség van nemzetközi együttműködésre, amelyhez az Európai Unió megfelelő keretet jelenthet – hangzott el a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája Mit tehet az Európai Unió a globális éghajlati válság ellen? című rendezvényén. 

További információ a konferenciáról. 

A konferencia felvételét elérhetővé fogjuk tenni a későbbiekben. 

 

ÖKONYHA - Nagy lábon élsz? Vajon mekkora az öko(nyha)lábnyomod? 

Ha helyi alapanyagokból főzünk elsősorban, akkor hozzájárulunk a helyi gazdaság erősítéséhez, lassítjuk az éghajlatváltozást és megpróbálunk alkalmazkodni hozzá. Ráadásul a multinacionális vállalatok globális dél országainak kizsigerelő gyakorlatát sem támogatjuk. 

Ezért indítottunk online ökotudatos receptgyűjtő és receptmegosztó akciót és főzőklubot. 

 

 

Filmek a közösség erejéről 

A közösség ereje nélkül nem tudunk elindulni egy életigenlő társadalom és gazdaság felé. Erről szólnak a nemzetközi összefogásban a COVID-19 időszak közösségi sikereiről készült művészi filmek. A filmeket Zoe Shields készítette. 

A videók hamarosan itt láthatók!