Éghajlatváltozás

Közösségi Energia

A MTVSZ Közösségi Energia program hírei és anyagai. Célunk, hogy a hazai szakpolitikák, szabályozás és támogatási rendszer megfelelően segítse itthon minél több közösségi megújulóenergia kezdeményezés létrejöttét. (2013-tól min. 2021-ig futó programunk).

Borsod_fejleszteseert

Szénkivezetés programunkban azon dolgozunk, hogy a hazai karbonsemlegesség eléréséhez az ország a lakossági fűtésből is vezesse ki a szenet, lignitet és a 100 ezer, ma lignittel (is) fűtő háztartás tiszta fűtésre váltását segítse az állam. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében aktív partnerszervezeteinkkel - Ökológiai Intézet, Zöld Kapcsolat Egyesület - célunk, hogy a készülő régiós dekarbonizációs terv tartalmazza a háztartási szénkivezetést is és a tervbe vonják be a helyi érdekképviseleti csoportokat, közösségeket, önkormányzatokat, legyenek ők a terv kedvezményezettjei.


Palagáz: A nem hagyományos fosszilis energia dilemmája

Szövetségünk  2012-től követi az európai palagáz-vitát, együttműködve a Föld Barátai Európával és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal. Regionális/helyi civil szervezetekkel aktualitástól függően foglalkozunk a palagáz-tevékenységekkel és azok társadalmi-környezeti-gazdasági hatásaival és erre a lakosság és a döntéshozók figyelmét is felhívjuk.

Energiafordulat

Hogyan lehetséges az energiaátmenet, azaz egy energiatakarékos, megújuló energia alapú gazdaság felé való átállás Magyarországon? Az Energiaátmenet program 2017. szeptembertől futó folytatása és bekapcsolódási lehetőségek alább - rendszeres friss hírekkel és anyagokkal.

Klímapolitika és energiapolitika (Visegrád projekt)

A Visegrádi országok klíma- és energiapolitikájáról szóló elemző és szemléletformáló Visegrádi projekt (2018-2019) anyagai (Projektcím: Societies of the 4 Visegrad countries on the path of the energy and climate change)