BREAKING: A hátsó ajtón csempészné be az unióba az új GMO-kat az Európai Bizottság!

Kiskaput nyitna a 2.0-ás génpiszkált növények számára egy a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége birtokába jutott uniós tervezet. [1] A készülő "A tanyától a tányérig” élelmiszerbiztonsági stratégia javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy "a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”. E látszólag ártalmatlannak tűnő kitétel valójában azt célozza, hogy az új generációs génmódosított termékekre ne vonatkozzanak a szigorú uniós engedélyezési előírások.


Felháborító, hogy másfél évvel az Európai Bíróság ítélete után az Unió nem az észak-amerikai szója- és repceszállítmányok ellenőrzésével foglalkozik, hogy kiderítse, van-e köztük génszerkesztett termény, hanem húzza az időt, és kiskapukat keres a génpiszkált termékek számára – jelentette ki a kiszivárgott tervezet kapcsán Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és európai uniós képviselőinktől, hogy határozottan utasítsák el a Bizottság és a géntechnológiai lobbi kísérletét, amely az unió bíróságának döntését megkerülve akarja becsempészni Európába az újabb génmódosított termékeket.

A kiszivárgott tervezetről részletek a Magyar Hang eheti számában:
https://magyarhang.org/gazdasag/2019/11/22/itt-van-az-ujabb-botranyos-ugy-a-hatso-ajton-csempesznek-be-az-uj-gmo-kat/

[1] https://cloud.foeeurope.org/index.php/s/HPnLdSgjfdjgoq8#pdfviewer

 

« vissza