Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricára

A Európai Parlament nemet mondott a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyére, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. A mai döntés fényében a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen.


A mai nap folyamán az Európai Parlament több mint kétharmados többséggel megszavazta azt a határozatot [1], amely ellenzi a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyét. Az Európai Parlament határozatában megállapítja, hogy az Európai Bizottság a 1507-es kukorica [2] engedélyezését a tagállamok miniszterei (az Európai Tanács) elé beterjesztő javaslatával túllépte a hatáskörét, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. Ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy ne tegyen javaslatot további génmódosított növények engedélyezésére mindaddig, amíg a génmódosított szervezetek hatásvizsgálatának módszereit jelentősen nem javítják.

A tagállamok állandó brüsszeli képviseletének (COREPER) holnapi ülésén szerepel a 1507-es génmódosított kukorica engedélyezésének kérdése.

Az Európai Parlament mai határozata döntő jelentőségű lehet a génmódosított szervezetek európai engedélyezésének történetében. Reméljük ez is hozzásegít a géntechnológiai ipar újabb nyomulásának megállításához. A holnapi COREPER ülés előtt arra kérjük a magyar kormányt, hogy mindent tegyen meg a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Jegyzetek:

[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B7-2014-0007&language=EN

[2] http://lmv.hu/DAS-1507_kukorica_GMO-Kerekasztal

« vissza