Önkéntes Klub: Génfronton innen és túl

2009.02.07.
Az MTVSZ Önkéntes Klub febr. 9-i találkozójának központi témája a génmódosítás: megnézzük a GMO-zi cimű filmet, beszélgetünk a génmódosítás kockázatairól, egy Génpiszka Akciócsoport létrehozásáról, és a febr. 20-ára tervezett követségi megmozdulásról.
tovább »

Ismét kukoricáznak velünk?

2009.01.22.

A Bizottság újra ránk kényszerítené a génmódosított kukoricát

Brüsszel-Budapest, 2009. január 22.: Az Európai Bizottság javaslatában két új génmódosított kukorica fajta termesztésének engedélyezését javasolta, miközben Európában egyre nőnek az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak. A Bizottság feloldaná a magyar, francia és görög termesztési tilalmat is. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace a Bizottság javaslatainak elutasítását követeli.
tovább »

Génmanipuláció-mentes Magyarországot! akció

2008.04.17.

Budapest, 2008. április 17.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédõk Szövetsége. A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány budapesti akcióján egy öt méteres, „génpiszkált” óriás kukoricával fogadtuk a járókelõket.

tovább »

Kelet-Magyarország is génmódosítás-mentessé vált

2008.03.20.

2005 óta 124 %-kal nőtt a génmódosítás-mentes övezetek száma Magyarországon. Az év elején Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar Megye közgyűlései is csatlakoztak az egyre bővülő hálózathoz.
tovább »

Új Föld Barátai tanulmány a génmódosított növényekről

2008.02.13.

A Föld Barátai legfrissebb tanulmánya szerint a génmódosított növények növelik a növényvédőszer-használatot és nem adnak választ a szegénység mérséklésére

Budapest, Brüsszel (Belgium), Kuala Lumpur (Malajzia), Lagos (Nigéria),
2008. február 13.: A génmódosított növények termesztése a növényvédő szerek felhasználásának ugrásszerű növekedéséhez vezetett, nem eredményezett termésnövekedést, és a bolygónkon tapasztalható éhezésre és szegénységre sem nyújtott megoldást - derül ki a Föld Barátai által ma közzétett tanulmányból
tovább »

Az Egyesült Államok továbbra is rá akarja erőszakolni Európára a génmódosított növényeket

2007.05.30.

Kerüljék a “génmódosított” kifejezés használatát! - tanácsolják az amerikai hivatalnokok

2007. május 30., Brüsszel-Budapest: A Föld Barátai birtokába jutott új dokumentumok nyilvánvalóvá tették, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol az Európai Unióra. Szeretnék elérni, hogy az EU engedélyezze az új génmódosított növények és élelmiszerek forgalmazását, annak ellenére, hogy a Kereskedelmi Világszervezet legutóbbi döntésében elismerte, az EU-nak joga van megvédeni magát a génmódosított növényektől.
tovább »

Tartsuk távol a génmódosított növényeket a bioélelmiszerektől!

2007.03.27.

Az Európai Parlament egy új szabályozásról szavaz

Budapest-Brüsszel, 2007. március 26.: Az európai parlamenti képviselők csütörtökön szavaznak arról, hogy az új EU szabályok megengedjék-e a génmódosított szervezeteteket a bioélelmiszerekben. A Magyar Természetvédők Szövetsége felszólítja a magyar európai parlamenti képviselőket, védjék meg a biogazdálkodást a génmódosított növényektől.
tovább »

Génmódosított élelmiszerek visszavonása az Európai piacról

2007.03.22.
Brüsszel-Budapest, 2007. március 22.: Az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta azt a javaslatot, amely szerint hivatalosan is visszavonják öt génmódosított élelmiszer és növény engedélyét, többek között azt a növényt is, amelyet először termesztettek Európában. [1] A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ez a döntés egy újabb bizonyítéka annak, hogy nem váltak be a génmódosított növények. [2]
tovább »

Veszprém is génmódosítás-mentes övezet lett

2007.02.27.
Veszprém, 2007. február 22.: A veszprémi képviselőtestület elfogadta az előterjesztést, miszerint Veszprém megyei jogú város önkormányzata eszközeivel támogatja Veszprém város génmódosítás-mentes övezetté való válását.
tovább »

Maradhat a génmódosított kukorica tilalma!

2007.02.21.

Brüsszel-Budapest, 2007. február 20.: Történelmi jelentőségű döntés született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok nem fogadták el a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.
tovább »

Románia támogatni fogja a génmódosított kukorica magyarországi tilalmát?

2007.02.13.

BiohazardBukarest-Budapest, 2007. február 12.: A Greenpeace és a Magyar Természetvédok Szövetsége romániai civil szervezetekkel együtt felszólította Sulfina Barbu román környezetvédelmi minisztert, hogy a román elnök tegnapi ígéretéhez híven szavazatával támogassa a génmódosított kukorica magyarországi tilalmának fenntartását az EU Környezetvédelmi Tanácsának jövo heti ülésén.
tovább »