Gyilkos szójamezők - filmvetítés és előadás

2009.12.01.

Filmvetítés, majd fotókkal kísért előadás arról, hogy milyen hatással van a génpiszkált szója nagyüzemi termesztése valamint az európai emberek pazarló és fogyasztáscentrikus életmódja, a Dél-Amerikában élő emberek életére. Vendégünk Norma Giménez, a Föld Barátai Paraguay munkatársa.
tovább »

Drámai mértékben megnövelték a gyomirtószer-felhasználást a génmódosított növények

2009.11.19.

Budapest, 2009. november 19.: Egy szerdán közzétett tanulmány világosan cáfolja a biotechnológiai ipar azon állítását, hogy a génmódosított növények a növényvédő szerek felhasználásának csökkenését eredményeznék. A Dr. Charles Benbrook által készített jelentés[1] kőkemény adatokkal bizonyítja, hogy a génmódosított növények bevezetése óta drámai mértékben megnőtt a gyomirtó szerek felhasználása, ami aggodalmakat vet fel a génmódosított növények európai bevezetése kapcsán.
tovább »

Össztűz alatt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal

2009.07.29.

Új tanulmány a genetikailag módosított kukoricák ellen


Budapest, Brüsszel, 2009. július 29: A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) alapjaiban hibásnak tartja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) álláspontját, amely az Európában egyedül engedélyezett genetikailag módosított (GM) kukoricát biztonságosnak nyilvánította. A zöld szervezetek azt várják mind az Európai Bizottságtól, mind a tagországoktól, hogy utasítsák el e kukoricafajta újraengedélyezését.
tovább »

Németország is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését

2009.04.06.

Berlin-Budapest, 2009. április 14.: Németországban is tilos lesz a genetikailag módosított kukorica termesztése – jelentette be  a német mezőgazdasági miniszter. Ilse Aigner szerint jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által kifejlesztett MON810-es genetikailag módosított kukorica veszélyt jelent a környezetre.
tovább »

Békés a 76. génmódosítás-mentes település Magyarországon

2009.03.18.

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete már tavaly, - dr. Tóth Attila képviselő javaslata alapján - támogatta a város közigazgatási területének a „Pannon génmódosítás-mentes régió”-hoz való csatlakozását. A csatlakozás azt jelenti, hogy a terület mentes marad a genetikailag módosított növényektől és takarmányoktól, ill.  a területen mindent megtesznek azért, hogy elősegítsék a génmódosított növényeket nem használó mezőgazdasági rendszerek erősödését és fejlődését.
tovább »

Magyar siker Brüsszelben: maradhat a génmódosított kukorica tilalma!

2009.03.02.
 
Brüsszel-Budapest, 2009. március 2.: Nagyszerű magyar siker született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok ismét elutasították a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.
tovább »

Kapára-kaszára esték 2.: Amikor a kukorica visszaharap

2009.02.24.

avagy amit még sosem mondtak el neked a génmanipulációról

Az élelmiszer-önrendelkezés esélyei Magyarországon beszélgetéssorozat következő előadása 2009. február 26-án este 6 órától, az ELTE BTK Rákóczi úti épületében

tovább »

Mérföldkőnél a magyar mezőgazdaság

2009.02.20.

Budapest, 2009. február 20. - Civil- és gazdaszervezetek, szakértők és szakpolitikusok tartottak demonstrációt Magyarország génmódosítás-mentességének megőrzéséért. Miközben az EU egyik székhelye, Luxembourg városa bejelentette, hogy csatlakozik a génmódosítás-mentes települések és régiók hálózatához, addig az Európai Bizottság az elmúlt hetekben a génmódosított növényekre vonatkozó magyar, francia, görög és osztrák moratóriumok feloldására tett javaslatot. A mai rendezvény célja felhívni arra a figyelmet, hogy amennyiben a március 2-án Brüsszelben ülésező Európai Tanácsnak nem sikerül minősített többséggel elutasítani a MON810-es génmódosított kukorica engedélyeztetéséről szóló uniós tervezetet, úgy az ország mezőgazdasága kerül veszélybe.
tovább »

Védjük meg Magyarország génmódosítás-mentességét!

2009.02.13.

Követségbe megyünk a Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez


Az Európai Bizottság újra napirendre tűzte a rovarölőszert termelő génmódosított kukorica (MON810) termesztése elleni tilalmunk feloldását, ezzel veszélyeztetve egészségünket, környezetünket és hazánk gazdasági érdekeit. A javaslatról március 2-án döntenek a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsülésén, ezért február 20-án kérelemmel fordulunk az uniós tagországok nagyköveteihez, melyben hazánk moratóriumának támogatását kérjük.
Jöjjön el velünk Ön is követségbe február 20-án délután 3 órára a Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez!
tovább »

Új tanulmány: a biotechnológiai ipar meghamisította a génmódosított növények európai termesztési adatait

2009.02.10.

Brüsszel-Budapest: 2009. február 10.: A biotechnológiai ipar által pénzelt éves adatok közzétételének előestéjén a Föld Barátai nemzetközi hálózat feltárta, hogy a génmódosított növények világszerte kudarcot vallottak, illetve rávilágított arra, hogy az ipar manipulálta az európai termesztési adatokat, azért hogy növekedést mutasson ki.[1]
tovább »

Önkéntes Klub: Génfronton innen és túl

2009.02.07.
Az MTVSZ Önkéntes Klub febr. 9-i találkozójának központi témája a génmódosítás: megnézzük a GMO-zi cimű filmet, beszélgetünk a génmódosítás kockázatairól, egy Génpiszka Akciócsoport létrehozásáról, és a febr. 20-ára tervezett követségi megmozdulásról.
tovább »