Génmódosított növények és az éghajlatváltozás

2010.11.18.
Biotechnológiai cégek azt állítják, hogy részben a génmódosított növények jelenthetik a megoldást az éghajlatváltozásra. Csökkentik a termőtalaj széndioxid kibocsátását és növelik a terméshozamot, ezzel segítve a föld növekvő népességének élelemhez jutását. A Génmódosított növények és az éghajlatváltozás  című összefoglaló áttekinti ezen állítások megalapozottságát és megvizsgálja, csakugyan segíthetne-e a géntechnológia fenntarthatóbb és éghajlatbarát mezőgazdasági modellt kialakítani.
tovább »

Brüsszel beengedné Európába a kockázatos, engedély nélküli génmódosított növényeket

2010.11.03.

Budapest-Brüsszel 2010. november 3: A Föld Barátai Európa birtokába jutott dokumentumok felfedik az Európai Bizottság új javaslatát, amelyek lehetővé tennék a nem engedélyezett génmódosított takarmányok európai importját. Az EU génmódosított szervezetekkel kapcsolatos politikájában tervezett változtatással Brüsszel eleget tesz a biotechnológiai ipar által gyakorolt, az európai szabályozás gyengítését célzó követeléseknek. [1] A Föld Barátai Európa hazai tagszervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége szorgalmazza, hogy hazánk is utasítsa el a Bizottság javaslatát.
tovább »

Nem várt hatások a génpiszkált búza kísérletekben

2010.08.10.
Svájci kutatók kísérletei arra mutatnak rá, hogy egy génpiszkált búzafajta anyagcseréje a szabad környezet kibocsátáskor jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent.
tovább »

Mennyi energia szükséges egy liter bioetanol előállításához?

2010.08.04.
Az olajhozam csúcs kérdésével foglalkozó The Oil Drum honlap közzétett egy tanulmányt, amely megvizsgálja a kukoricából készült etanol előállítás energiamérlegét az Egyesült Államokban. Az átlag 1,01 - azaz előállított etanol energiatartalma mindössze 1%-kal több, mint amennyit befektetünk, de egyes megyékben az jön ki, hogy több energiát kell befektetni.
tovább »

Ne legyünk rabszolgák a saját földjeinken!

2010.06.07.

Az Alternatív Nobel-díjas kanadai repcetermesztő Percy Schmeiser a génmódosított növények veszélyeire hívta fel a figyelmet


Budapest, 2010. június 3: Ha nem akarunk rabszolgává válni saját földjeinken, meg kell akadályoznunk, hogy ránk kényszerítsék a génmódosított növényeket. Erre hívta fel a figyelmet a környezetvédő szervezetek és biogazdák meghívására hazánkban előadást tartó Alternatív Nobel-díjas kanadai gazda, Percy Schmeiser.
tovább »

Akik szembeszálltak a Monsantoval

2010.05.28.

Percy és felesége Louise Schmeiser a 2007. év Alternatív Nobel-díj kitüntetettjei június elején Magyarországon számolnak be világraszóló diadalukról, amikor is pert nyertek a világ legnagyobb, gátlástalan génmanipulátor multija, a Monsanto ellen.
tovább »

A géntechnológiai ipar megmásítja a valóságot

2010.05.04.

Egy új tanulmány szerint semmi szükség nincs az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak gyengítésére

Brüsszel-Budapest, 2010. május 4: A géntechnológiai ipar állításai, amelyek szerint az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályai kárt okoznak az állattenyésztő és takarmányforgalmazó ágazatnak, hamisnak bizonyultak – adta hírül egy ma megjelent tanulmányra hivatkozva a Magyar Természetvédők Szövetsége.
tovább »

Génmódosítás-mentes Spanyolországot!

2010.04.16.

Budapest, 2010. április 15: Magyar környezetvédő szervezetek - csatlakozva spanyol társaik felhívásához - a spanyol nagykövetség előtt szorgalmazták Spanyolország és Európa génmódosítás-mentességét.
tovább »

Az EU új fogyasztóvédelmi biztosa cserbenhagyta a fogyasztókat a génmódosított burgonya engedélyezésével

2010.03.03.

A természetvédők hazai moratóriumot sürgetnek


Brüsszel-Budapest, 2010. március 2.: A Magyar Természetvédők Szövetsége elítéli az EU új egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, John Dalli által a mai napon bejelentett döntést, amely zöld utat ad a génmódosított burgonya termesztésének. A természetvédők felszólítják a magyar kormányt, hogy mezőgazdaságunk, természeti környezetünk és a fogyasztók védelme érdekében hirdessek termesztési tilalmat a génmódosított burgonyára is.
tovább »

Új tanulmány: a génmódosított növények nem nyújtanak megoldást az éghajlatváltozásra

2010.02.24.

Tíz százalékkal csökkent a génmódosított növények termőterülete Európában


BiohazardBrüsszel-Budapest, 2010. február 24.: A biotechnológiai ipar  által pénzelt éves adatok közzétételéneknapján a Föld Barátai nemzetközi szervezet által készített új tanulmányfeltárja, hogy az arra vonatkozó állítások, hogy a génmódosítottnövényekkel leküzdhető az éghajlatváltozás, túlzóak ésmegalapozatlanok. [1]

tovább »

Gyilkos szójamezők - filmvetítés és előadás

2009.12.01.

Filmvetítés, majd fotókkal kísért előadás arról, hogy milyen hatással van a génpiszkált szója nagyüzemi termesztése valamint az európai emberek pazarló és fogyasztáscentrikus életmódja, a Dél-Amerikában élő emberek életére. Vendégünk Norma Giménez, a Föld Barátai Paraguay munkatársa.
tovább »