Segíts megállítani az új, mérgező génmódosított kukorica európai importját! Küldj Te is levelet, csak egy kattintás!

2013.07.09.
Július 11-én, csütörtökön arról döntenek a tagállamok kormányainak képviselői, hogy az EU engedélyezze-e a komplex génmódosított fajtacsoport, az ún. „SmartStax” kukorica importját.
tovább »

Minden földügyletet vonjanak a helyi közösségek ellenőrzése alá

2013.05.28.

A földtörvény ügyében aktív civil szervezetek részletes javaslatcsomagot küldtek el a kormány és a parlamenti pártok számára, amelyben a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett birtokpolitikai elvek alkalmazását szorgalmazzák. Követelik, hogy vonják a helyi közösségek kontrollja alá az összes földügyletet, mert csak így akadályozható meg a spekulációs tőke és a külföldiek földszerzése.

tovább »

Közpénzekből ne terjeszkedhessen a Monsanto!

2012.11.19.

A Monsanto – a világ legnagyobb vetőmag forgalmazó vállalata, egyben a génmódosított növények egyik fő támogatója világszerte – 40 millió dollár támogatásra számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A világ minden részéről több mint 150 civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy az adófizetők pénzén segítsék az óriáscég térségbeli terjeszkedését.

tovább »

A biogazdálkodás mellett eltörpül a génmódosított növények termesztése Európában

2012.02.07.
A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt - derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. Az adatok jól tükrözik azokat a bejelentéseket, hogy a géntechnológiai ipar kivonul Európa bizonyos részeiről.
tovább »

Az Európai Bíróság megvédi a mézet a génszennyezéstől

2011.09.07.

Győzelem a méhészek és a fogyasztók számára

Az Európai Bíróság kedden megerősítette a méhészek és a fogyasztók jogát a génszennyezés-mentes mézre azzal a határozattal, mely szerint a génmódosított növényekből származó szennyezést tartalmazó méz forgalmazásához teljes mértékű élelmiszerbiztonsági engedélyre van szükség, s emellett a "génmódosított" címkét kell, hogy viselje. A döntés megnyitja az utat ahhoz, hogy tovább szigorítsuk a génmódosításra vonatkozó európai jogszabályokat – vélekedik a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

tovább »

Génszennyezés botrány: a zöldek szerint a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás

2011.07.27.
Az  elmúlt  hetek  egyre jobban kibontakozódó hazai génszennyezési botránya kapcsán  már több ezer hektár kukoricát és szóját kellett megsemmisíteni, s ennek  következtében több mint egymilliárd forintnyi kár érte a gazdákat és országunk  mezőgazdaságát. Az  eset  kapcsán  a  környezetvédő szervezetek továbbra  is  a  zéró  tolerancia  szigorú  alkalmazását sürgetik, valamint a jövőben  hasonló  esetek  elkerülése érdekében a vetőmagok és a takarmányok területén az önrendelkezéshez vezető stratégiai programok beindítását.
tovább »

Génszennyezési botrány – az ellenőrzés szigorítására és az import felülvizsgálatára van szükség

2011.07.08.

A génmódosítással szennyezett kukorica botrány kapcsán a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége az ellenőrzés szigorítását, a vetőmag import felülvizsgálatát és az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítését sürgeti. A génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és a károk megtérítését szorgalmazza a két zöld szervezet.

tovább »

Zuhanórepülésben a génmódosított növények termesztése Európa-szerte

2011.02.22.

Szélesednek a repedések a biotechnológiai ipar mítoszain

Brüsszel - Budapest, 2011. február 22: A géntechnológiai ipar által támogatott adatok közzétételének napján a Föld Barátai nemzetközi szervezet és tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége által készített új tanulmány rávilágít, hogy a génmódosított növények termesztése Európa-szerte egyre jobban visszaszorul: egyre nő a génmódosított fajtákat betiltó országok száma, miközben csökken a génmódosított növények termőterülete [1].

tovább »

Bulgária is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését!

2011.02.03.
Szófia-Budapest, 2011. február 3: Újabb országgal bővült a génmódosított növények termesztését ellenző EU tagállamok sora. Szerdán Bulgária is betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Bolgár civil szervezetektől kaptuk a nagyszerű hírt, hogy szerdán a bolgár minisztertanács kihirdette a MON810 génmódosított kukorica fajtacsoportra a termesztési tilalmat. Ezt azóta internetes hírforrások is megerősítették [1]” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.
tovább »

Génmódosítás-mentes Magyarországot!

2011.01.01.
Arra válaszul, hogy az Európai Bizottság- a tagállamok és az európai polgárok,fogyasztók, gazdák akarata ellenére - egyre több génmanipulált élelmiszer és növényfajta termesztését és forgalmazását engedélyezi, sorra jönnek létre a génmódosítás-mentes övezetek Európa szerte. Mára már 172 régió, több mint 4500 település, több mint tízezer gazda, fogyasztó, vállalkozó, egyház és egyéb szervezet döntött úgy, hogy területét génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítja.
tovább »

Génmódosított növények és az éghajlatváltozás

2010.11.18.
Biotechnológiai cégek azt állítják, hogy részben a génmódosított növények jelenthetik a megoldást az éghajlatváltozásra. Csökkentik a termőtalaj széndioxid kibocsátását és növelik a terméshozamot, ezzel segítve a föld növekvő népességének élelemhez jutását. A Génmódosított növények és az éghajlatváltozás  című összefoglaló áttekinti ezen állítások megalapozottságát és megvizsgálja, csakugyan segíthetne-e a géntechnológia fenntarthatóbb és éghajlatbarát mezőgazdasági modellt kialakítani.
tovább »