Hátsó ajtó az új génmódosított szervezeteknek?

2018.01.18.

Az Európai Bíróság a mai napon jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket.

tovább »

GMO-mentes jelölés: az új szabályozási javaslattal a kormány félrevezetné a fogyasztókat

2017.03.21.
A Magyar Természetvédők Szövetsége határozottan ellenzi a földművelési tárca új javaslatát, amely lehetővé tenné 0,9%-nyi génmódosított takarmány felhasználását a "génmódosítás-mentes” jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédők szerint a javaslat ellentétes az Alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat.
tovább »

Globális akciónap: Budapesten és vidéken is tiltakoztak a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen

2015.04.18.
A transzatlanti és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmények elleni globális akciónap keretében Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden civil szervezetek tiltakoztak a „trójai” egyezményeknek nevezett TTIP és a CETA ellen, amelyek fenyegetik a demokráciát, az élelmiszerbiztonságot, a környezetvédelmet és a munkahelyeket is Európában.
tovább »

A génmódosítást elutasító országok összefogása és a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények

2015.01.23.

Veszélyeztetik hazánk génmódosítás-mentességét a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények – hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és a Védegylet abban a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek írt levélben, amelyben üdvözölték a miniszter által a génmódosított növények termesztését elutasító uniós tagországok összefogására tett javaslatot. A szervezetek a TTIP és a CETA elleni közös fellépést is szorgalmazzák a génmódosítás-mentes Európa elérését célzó összefogás keretében.


tovább »

Trójai egyezmények: egyre aggasztóbb a kép!

2015.01.14.
Egy független gazdasági elemzés szerint a TTIP Európában 600 ezer munkahely megszűnéséhez, valamint a gazdaság visszaeséshez vezet. Az amerikai CIEL tanulmánya szerint a TTIP a növényvédő szerek felhasználásának növekedését vonja maga után, és veszélybe sodorja az évente több tízmilliárd dolláros forgalmat jelentő bioélelmiszerek ágazatát. 
tovább »

Egymillió aláírás Juncker születésnapjára?

2014.11.27.
Másfél hónap alatt több mint 940 ezer aláírás az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény ellen!
Segíts Te is, hogy december 9-re meglegyen az egymillió, s ezzel köszönthessük az Európai Bizottság új elnökét, Junckert 60. születésnapján!

tovább »

Óriási trójai faló jött Budapestre – tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen

2014.09.24.

„Mondj NEMet a trójai egyezményre!” hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.

tovább »

Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!

2014.06.25.

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet határozottan ellenzi az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezményt, mert az veszélybe sodorhatja többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Az egyezmény továbbá ránk szabadíthat egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

tovább »

A gazdafórum újabb állomása: Nyíregyháza

2014.03.19.
Folytatódik "A génmódosítástól az energia-önrendelkezésig" című gazdafórum-sorozatunk. Ezúttal Nyíregyháza környékéről várjuk az érdeklődőket a filmvetítésekkel egybekötött beszélgetés és előadássorozatra.
tovább »

Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricára

2014.01.16.

A Európai Parlament nemet mondott a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyére, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. A mai döntés fényében a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen.

tovább »

Ne hagyjuk, hogy az EU ránk kényszerítse az újabb génmódosított kukoricát!

2013.11.06.

A tagállamokon a sor: ne engedélyezzék a génmódosított kukoricát, melynek a Bizottság zöld utat adott

Brüsszel-Budapest, 2013. november 6.: Az Európai Bizottság mai ülésén zöld utat adott a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica termesztésének.
A Bizottság javaslatáról a tagállamok miniszterei dönthetnek a következő, december 13-ai Környezetvédelmi Tanács ülésen. A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a tagállamok elutasítsák a génmódosított kukorica engedélyezését.

tovább »