„Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól

2018.10.27.

Idén a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. A program keretében számos európai országban rendeznek akciókat október 27-én, azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa. Akciónkkal olyan gazdálkodásért állunk ki, mely védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget, nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, és egészséges táplálékot biztosít mindenkinek.

tovább »

Hogyan előzhetők meg, hogyan kezelhetők a mezőgazdasági kibocsátások? Szakmai fórum

2018.06.28.
A „Mezőgazdaság és éghajlat” (Farming and climate) c. európai projekt keretében, a CEEweb megbízásából a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület műhelynapot szervez. Célja, hogy a mezőgazdaság üvegházgáz-kibocsátásai kapcsán érintett érdekképviseleti szereplőkkel, csoportokkal megvitassuk, hogyan lehet a kibocsátáscsökkentés előtt álló akadályokat leküzdeni, mi szükséges ahhoz, hogy az intézkedések hatékonyan megvalósuljanak, továbbá mi a teendő, ha az adott intézkedés más szakpolitikai célkitűzéssel ütközik pl. állatjólét vagy biológiai sokféleség. A vita megalapozásaként a résztvevők ALÁBB LETÖLTHETIK a projektet koordináló Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a CE Delft szakmai intézet összefoglalóit a 10 releváns altémában, amely a délutáni csoportmegbeszélések alapja.
tovább »

Fogjunk össze a talaj és a termőföldeink védelméért!

2016.11.24.
Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.
tovább »

Kerekasztal beszégetés: Országvesztés törvényesített földrablással

2015.11.10.
A külföldi és a hazai szakirodalom máig sem tisztázta, hogy az uniós jog hogyan rendezi a tagállamok önrendelkezését az államterületük földjére. Tanka Endre Országvesztés törvényesített földrablással c. könyve ennek az intézményi valóságát tárja fel a hat évtizedes közösségi joganyag és a mai szabályozók elemzésével. A kerekasztal beszélgetésen elsősorban arra keresték a választ, hogy a magyar állam hogyan szerezheti vissza az uniós jogsértésekkel elvett önrendelkezését a földtulajdon és a földhasználati nemzeti szabályozásához.
tovább »

Elsőbbséget a közösségi földtulajdonnak

2015.10.01.
A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben kérte a kormányt, hogy állítsa le az állami földek eladását és egy olyan koncepciót valósítson meg, amely a termőföldeket a szakmai szervek és a helyi közösségek kezelésébe helyezi.
tovább »

Jó tanácsok fogyasztóknak

2015.03.21.

Fedezze fel a helyi termelői piacokat, amelyek egészséges, finom és megbízható élelmiszert biztosítanak Önnek és családjának! Keresse fel a legközelebb lévőt, kóstoljon, ismerkedjen a termelőkkel és portékájukkal, figyelje meg a helyben megtermelt élelmiszerek széles kínálatát.

Mit tehet Ön a biztonságos élelemért?

tovább »

Mit KAPhatnak a kunhalmok és a barázdabillegetők?

2015.03.17.

A Magyar Természetvédők Szövetsége Közös Agrár Politika (KAP) "zöldítése" témában rendezvénysorozatot hirdet.
tovább »

Mit tehet az európai és magyar agrárpolitika a környezetért és a társadalomért?

2015.02.18.
Az európai és magyar agrárpolitika környezeti és társadalmi kérdéseiről tartott konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2015. február 11-én.
A konferencián elhangzott előadások már letölthetők honlapunkról!
tovább »

Mit tehet az európai és magyar agrárpolitika a környezetért és a társadalomért?

2015.02.11.

Az európai és magyar agrárpolitika főbb kihívásairól és célkitűzéseiről tanácskoztak a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az európai és magyar agrárpolitika környezeti és társadalmi kérdéseiről tartott konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2015. február 11-én. A rendezvény apropóját az adta, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) számos eszközzel segíti a természeti erőforrások védelmét, a vidéki helyi lakosság megélhetését. Konferenciánkon az uniós agrárforrások egy részével gazdálkodó magyar Vidékfejlesztési Program természetvédelmi és helyi élelmiszerekkel kapcsolatos támogatási eszközeit mutattuk be, illetve kutattuk az agrárpolitika és a programok jobbításának lehetőségeit.

tovább »

A magyar föld sorsa - kerekasztal beszélgetés

2014.11.05.

A magyar föld sorsával foglalkozó könyvet mutattak be ma Budapesten. A tudományos igénnyel készült tanulmánykötetben neves szerzők arra tesznek kísérletet, hogy a hazai földügy évezredes Kárpát-medencei történetiségének és mai alakulásának a nemzeti megmaradás szempontjából sorshatározó lényegét feltárják.


tovább »

Önkéntes mindenest keres az Ökológiai Intézet

2014.09.26.
Merre van, Gazduram?!?! felkiáltással önkéntes mindenest keres a miskolci Ökológiai Intézet gömörszőlősi oktatóközpontja körüli munkálatokhoz.
tovább »