Hangsúlyos intézkedéseket követelnek a társadalmi szervezetek a civil szektor fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

2007.06.11.
Budapest, 2007. június 11.: Több mint 250 civil szervezet intézett közös levelet a Miniszterelnökhöz, hogy elérjék a civil szektor fejlesztésének megerősítését az Új Magyarország Fejlesztési Tervben. Az aláírók a társadalmi egyeztetésre bocsátott változatot elfogadhatatlannak tartják a következők miatt. Véleményük szerint  a vitaanyagban, az akciótervekben visszaszorultak a civil szektor fejlesztésével kapcsolatos intézkedések az előző változatokhoz képest a pályázati verseny kizárásával.
tovább »

Civilek szerepe az operatív programok megvalósításában:

2007.06.06.

Pályázati lehetőségek és az akciótervek társadalmi vitája

Meghívó

A Közép-Magyarországi Civil Egyeztető Fórum, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért szeretettel meghívja rendezvényére.
Jelenleg zajlik a 2007-2013-ra szóló operatív programok akcióterveinek társadalmi egyeztetése. A fórum lehetőséget kínál arra, hogy a régió, sőt az egész ország civil szervezetei megismerhessék és befolyásolják az akciótervek, és így a pályázati kiírások tartalmát.
tovább »

Nyilvános tárgyalásokat követelnek a zöldek az uniós pénzekről

2007.04.18.


Budapest, 2007. április 18.: Zöld szervezetek felszólítják a magyar kormányt és az Európai Bizottságot, hogy tegyék nyilvánossá az uniós pénzekről folyó tárgyalásokat. A szervezetek szerint erősebben kell érvényesíteni a környezetvédelmi és szociális szempontokat a pénzek elosztása során.

tovább »

Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere – TEEN program

2007.04.17.

Budapest, 2007. április 17.: A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány vezetésével egy Európai Unió támogatta program keretében ajánlás készült a közigazgatási civil egyeztetés lebonyolításához. Az ajánlásokat ma egy konferencián vitatták meg a közigazgatás és civil szektor képviselőivel.
tovább »

Elenyészo pénzek a megújuló energiaforrásokra az Operatív Programokban

2006.11.16.

Budapest, Brüsszel 2006. november 16. – Egy a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Bankfigyelő Hálózat és a Föld Barátai Európa által készített tanulmány rávilágít arra, hogy a 2007-2013 között a közép-kelet-európai országoknak juttatott európai uniós támogatásokból nem jut elegendő pénz a környezeti-, megújuló energetikai- és energiahatékonysági problémák megoldására. A pénzek elosztását szabályozó Operatív Programok, különösen Magyarországon és Lengyelországban, semmibe veszik az Európai Unió klímaváltozással és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos vállalásait.
tovább »

Több forrást a civil tevékenységekre az EU forrásokból

2006.10.30.

Cselekedjünk ezért most!

A kormányzat a napokban véleményezteti a II. Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtását szabályozó un. operatív programokat. Úgy látjuk, hogy a tervekben nem kap elég hangsúlyt a társadalmi részvétel és a civil szektor fejlesztése. Ezért nagyon fontos, hogy a civil szervezetek összehangoltan lépjenek fel a helyzet megváltoztatása érdekében.
A továbbiakban megtalálható 11 országos szervezet felhívása.
tovább »

Az Országos Civil Egyezteto Fórum delegáltjainak nyílt levele Gyurcsány Ferencnek

2006.10.11.

Budapest, 2006. október 11. – Az Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum delegáltjai nyílt levélben fordulnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez. A levélben aggodalmukat fejezik ki az utóbbi félév során a területfejlesztésben tapasztalt, a nyilvánosságot nélkülöző jogalkotási gyakorlat miatt, és egyben kérik a törvényes eljárási rend betartását, mely hozzájárulhat a demokratikus intézményekbe vetett közbizalom helyreállításához.
tovább »

Zöld vélemény az Új Magyarország Fejlesztési Tervről

2006.09.07.

12 környezet- és természetvédő szervezet - köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport, Független Ökológiai Központ - közös véleményt adott ki az Új Magyarország Fejlesztési Tervről. Ebben hangsúlyozzák, hogy a környezeti célok közül a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni, szemben az infrastruktúrával.
tovább »

Közel 300 civil szervezet kéri a társadalmi és környezeti célok megerősítését az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

2006.09.05.

Közel 300 civil szervezet nyilatkozatot juttatott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben kifejezték, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben hangsúlyosabbaknak kell lennie a társadalmi összetartozás, az élhető környezet és a civil szektor fejlesztését szolgáló intézkedéseknek. A jelenlegi terv az aláírók szerint elavult technokrata szemléletet tükröz.
tovább »

Legyen összhangban a regionális politika pénzalapjainak felhasználása az EU céljaival!

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felhívása a tagállamok felé

Budapest-Brüsszel, 2011. február 18: Az Európai Tanács február 21-i ülése előtt a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagszervezetei, köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) felszólítják az Unió tagállamait, hogy a Kohéziós Politika olyan irányú reformját támogassák, amely az EU fenntarthatósági céljait szolgálja. Az Európai Bizottság és civil szervezetek figyelmeztetik ugynakkor a tagállamokat: az EU céljaival összhangban használják a regionális politika pénzalapjait.

tovább »