Elárasztják országunkat a környezetet szennyező sertéstelepek?

2010.12.02.
Környe - Budapest, 2010. december 2: Rövid időn belül már a második holland beruházó által tervezett, hatalmas méretű sertéstelep ellen tiltakoznak a helyi lakosok. A komárom-esztergom-megyei Környe területén uniós pénzből épülő telep mérete, és az alkalmazott trágyakezelési technológia miatt környezeti katasztrófa fenyegeti a környező településeket. A telep mellett több lakóház és természetvédelem alatt álló tavat tápláló patak is található. A hígtrágya kihelyezése nem megoldott, így a közeli nitrátérzékeny területek veszélybe kerülnek. A vállalkozót már megbüntették illegális trágyakihelyezés miatt, ezért a helyiek nem értik, hogy kaphat a telep engedélyt és állami támogatást.
tovább »

Közép-Magyarország fenntartható fogyasztási kampányait nem támogatná a Közép-Magyarországi Operatív Program

2010.11.25.
A Zöld Régiók Hálózata a fenntartható fogyasztási kampányok pályázati rendszerének újraindítását javasolja
Budapest, 2010. november 25: A közel 150 civil szervezettel működő Zöld Régiók Hálózata javasolja, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) továbbra is támogassa a közép-magyarországi régió fenntartható fogyasztási kampányait. Az ország lakosságának csaknem harmada a térségben él, ráadásul az életmódot itt jellemzi legkevésbé a fenntarthatóság.
tovább »

Fenntarthatóság, környezeti nevelés és kerékpárutak fejlesztése – a Zöld Régiók Hálózatának sikerei

2010.11.16.
aaaaBudapest, 2010. november 16: Nonprofit kezdeményezés kívánja összefogni a civil szervezeteket a helyi és regionális területfejlesztési ügyekben való részvételi képesség erősítése érdekében. A 2009 eleje óta formálódó Zöld Régiók Hálózata elsősorban a fejlesztéspolitikában való társadalmi részvételre összpontosít azok környezetvédelmi vonatkozásai és hatásai okán. A Magyar Természetvédők Szövetsége által indított együttműködésben jelenleg mind a 7 régióból közel 150 civil szervezet vesz részt.
tovább »

Az EU hatalmas disznóságot pénzel Pest megyében!

2010.06.28.

Adófizetők pénzéből épülne jogszerűtlenül egy 50 ezres sertéstelep a kertek végében


Budapest – Újlengyel, 2010. június 28: Egy holland cég több mint egymilliárd adófizetői forint felhasználásával akar egy évi ötvenezer disznó felnevelésére alkalmas üzemet létrehozni a Pest megyei Újlengyel határában. Egy olyan technológiát vezetnének be hazánkban, mely korábban már óriási környezeti károkat okozott Hollandiában. A helyiek a végsőkig elszántak, hogy megvédjék falujuk nyugalmát és tisztaságát.
tovább »

A Szerencsre tervezett erőmű beruházás ellen tiltakoznak a zöldek

2010.03.23.

Budapest, 2010. március 23.: A Magyar Természetvédők Szövetsége a mai napon levélben fordult a miniszterelnökhöz, az illetékes miniszterekhez és a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójához, hogy ne támogassák a Szerencsre tervezett hőerőmű beruházást, mert az nagy veszélyt jelent a világörökség részeként számon tartott Tokaji Történelmi Borvidékre. A zöld szervezet a korábban kötött hitelszerződés nyilvánosságra hozatalát és felbontását is kérte az illetékesektől.
tovább »

Csekély civil szerep a Strukturális Alapok működtetésében

2009.03.24.
Budapest, 2009. március 24. Egy friss civil tanulmány szerint a nagy terjedelmű szakmai anyagok rövid határidejű véleményezése, a benyújtott civil javaslatok értékelésének átláthatatlansága és a támogatások elérését akadályozó adminisztratív terhek csak pár példa azokra a problémákra, amelyek az uniós Strukturális Alapokkal kapcsolatban a civil oldalról felmerülnek.
tovább »

Az Országos Környezetvédelmi Tanács az energiapolitikáról

2008.12.20.

Budapest, 2008. december 18. : Az Országos Környezetvédelmi Tanács állás- foglalást fogadott el "Az állam szerepe az energetika és a környezetvédelem kapcsolatának alakításában" címmel. A Tanács három oldala (civil-gazdasági-tudományos) által konszenzusként elfogadott állásfoglalás több előremutató elemet is tartalmaz, ezért bocsátjuk honlapunkon az érdeklődők rendelkezésére.
tovább »

Mérhetetlen károk a területrendezési tervekben

2008.06.10.

Budapest, 2008. június 10.: Június 9-én az Országgyűlés három olyan törvényt fogadott el, amelyeknek a környezeti hatásai teljes mértékben kiszámíthatatlanok. A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló salátatörvény rosszul előkészített, ill. az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvénnyel és a Balaton-törvény módosításával környezeti, valamint társadalmi konfliktusok sokaságát vetíti előre.
tovább »

A fél ország a Tubes sorsára juthat

2008.05.21.

Budapest, 2008. május 21.:A Magyar Természetvédők Szövetsége és civil partnerei ismételten azt kérik a parlamenti képviselőktől, hogy a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete kerüljön ki az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből és a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló törvénytervezetből.
tovább »

A honvédelem elsöpri a demokráciát?

2008.05.19.

Budapest, 2008. május 8.: Civil szervezetek nyílt levélben fordultak a parlamenti pártok frakcióvezetőihez annak érdekében, hogy a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete kerüljön ki az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből és a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló törvénytervezet kerüljön le az Országgyűlés napirendjéről. A két törvénytervezet számos pontatlanságot tartalmaz, összefüggéseik pedig az önkormányzati rendeletalkotási és társadalmi részvételi jogokat sértenék.
tovább »

Hangsúlyos intézkedéseket követelnek a társadalmi szervezetek a civil szektor fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

2007.06.11.
Budapest, 2007. június 11.: Több mint 250 civil szervezet intézett közös levelet a Miniszterelnökhöz, hogy elérjék a civil szektor fejlesztésének megerősítését az Új Magyarország Fejlesztési Tervben. Az aláírók a társadalmi egyeztetésre bocsátott változatot elfogadhatatlannak tartják a következők miatt. Véleményük szerint  a vitaanyagban, az akciótervekben visszaszorultak a civil szektor fejlesztésével kapcsolatos intézkedések az előző változatokhoz képest a pályázati verseny kizárásával.
tovább »