Botrányos eredményhirdetés a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatainál

2013.02.12.
Civilek és önkormányzatok tiltakoznak a döntés miatt

Kilencven civil szervezet és önkormányzat nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vizsgálja felül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik, egészségnevelési célra kiírt pályázatának a folyamatát, mivel a keretből egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást. A szervezetek bírálják, hogy a döntéssel párhuzamosan a vállalkozások számára – ugyanerre a célra biztosított - keretösszeget közel háromszorosára emelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
tovább »

Nyertesek, de nem nyernek semmit

2012.06.18.
Most van a hajrája az EU források felhasználásának, több helyről hallani, hogy Magyarország teljesen nem tudja felhasználni az EU-tól kapott összegeket. Másrészről viszont az is több helyen előfordul, hogy döntés előtt álló, előkészített projektek pályázói kapnak a pályáztatóktól olyan levelet, hogy csak tartaléklistára került - az egyébként megfelelő pontot elért - projektjük. Nyertesek viszont nincsenek.
tovább »

Zöld irányba folynak-e az EU pénzek?

2012.05.17.
Az Európai Unióból hazánkba folyósított operatív programtámogatásokat jó eséllyel zöld beruházásokra fordítják 2012 és 2014 között. Az Unió közlekedési igazgatósága viszont a hajózás fejlesztését látja fontosabbnak. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ezért levélben sürgette az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze az uniós források átcsoportosítását a közlekedési programból energiahatékonysági célokra.
tovább »

A tagállamok ellenzik az EU alapok zöldítését

2011.11.25.
A regionális politikáért felelős miniszterek ma végződő, poznani informális találkozóján a tagállamok első ízben adtak hangot álláspontjuknak a kohéziós politika Európai Bizottság által októberben nyilvánosságra hozott rendelettervezeteivel kapcsolatban. A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat és a Magyar Természetvédők Szövetsége aggályosnak tartja, hogy a tagállamok „alternatív megoldások keresése” címén arra törekednek, hogy a következő EU-s költségvetés forrásait ugyanúgy, kedvük szerint költhessék bármilyen káros célra, mint eddig.
tovább »

Fejlesztéspolitikai lehetőségek az Európai Unió új költségvetésének tükrében

2011.10.20.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör a küszöbön álló önkormányzati és területfejlesztési reform, valamint az Európai Unió közelmúltban napvilágot látott, 2014-2020 közötti költségvetésének és kohéziós politikájának jogszabály-tervezetei kapcsán rendezett konferenciát.

tovább »

Hálózatok a regionális politikában

2011.06.23.
Itt mutatjuk be a fejlesztéspolitikával foglalkozó civil szervezetek együttműködési hálózatait a regionálistól az országos szakmai együttműködéseken át a nemzetközi összefogásokig.
tovább »

EU-s nagyberuházások véleményezése

2011.06.22.
A Kohéziós Alapon keresztül az Európai (EU) Unió euró milliárdokat, forint százmilliárdokat fordít nagyberuházások támogatására az újonnan csatlakozott országokban. Gyakori, hogy ezek a források  az Európai Beruházási Bank (EIB) kedvezményes kamatozású kölcsöneivel is kiegészülnek.

tovább »

Regionális politikával összefüggő Rendezvények

2011.03.09.
Itt folyamatosan tájékoztatást adunk a fejlesztéspolitikával foglalkozó fórumainkról, képzéseinkről
tovább »

Több sebből vérzik az Európai Beruházási Bank „globális hitel” intézményrendszere

2011.01.04.
Budapest, 2011. január 4: A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és hazai tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) új kutatást jelentetett meg, mely szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) által kis- és közepes vállalkozások (KKV) támogatására létrehozott, több milliárd euró értékű „globális hitel” intézményrendszer több szempontból is kérdéses és számos problémát hordoz.
tovább »

Indokolatlan hazai nagyprojekteket ellenez és uniós támogatásokért küzd a Zöld Régiók Hálózata

2010.12.14.
Budapest, 2010. december 14: A környezetvédelmi civil érdekek és a fenntarthatóság elveinek érvényesülését szorgalmazza a Zöld Régiók Hálózata a területfejlesztési és a fejlesztéspolitikai döntésekben. A kezdeményezéshez Magyarország hét régiójából összesen 160 környezet- és természetvédő civil szervezet csatlakozott.. A társadalmi részvétel megerősítése érdekében a Hálózat tagjai európai uniós forrásokból megvalósuló beruházásokat véleményeznek, javaslataiknak köszönhetően már számos fejlesztés a környezet és a társadalom szempontjából kedvező irányba módosult.
tovább »

Elárasztják országunkat a környezetet szennyező sertéstelepek?

2010.12.02.
Környe - Budapest, 2010. december 2: Rövid időn belül már a második holland beruházó által tervezett, hatalmas méretű sertéstelep ellen tiltakoznak a helyi lakosok. A komárom-esztergom-megyei Környe területén uniós pénzből épülő telep mérete, és az alkalmazott trágyakezelési technológia miatt környezeti katasztrófa fenyegeti a környező településeket. A telep mellett több lakóház és természetvédelem alatt álló tavat tápláló patak is található. A hígtrágya kihelyezése nem megoldott, így a közeli nitrátérzékeny területek veszélybe kerülnek. A vállalkozót már megbüntették illegális trágyakihelyezés miatt, ezért a helyiek nem értik, hogy kaphat a telep engedélyt és állami támogatást.
tovább »