Az élelmiszer-önrendelkezésről tanácskoznak az európai gazdák és civil szervezetek

2011.08.18.

Nyéléni Europe Forum 2011 - Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum

Krems, Ausztria: E héten az ausztriai Krems városában tanácskoznak az európai gazdaszervezetek, fogyasztók, környezetvédelmi és fejlesztési civil szervezetek képviselői, hogy az első Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum keretében letegyék egy új élelmezési és mezőgazdasági rendszer alapjait. A fórumot többszörös társadalmi - és pénzügyi válságok közepette tartják meg – amelyet a multinacionális cégek és az ő érdekeiket kiszolgáló elitek által vezérelt gazdaságpolitikák okoztak, komoly károkat szülve így az embereknek és térségünknek is. A nehéz gazdasági helyzet ellenére 120 európai szervezet több mint 400 küldöttje vesz részt a rendezvényen.

tovább »

Génszennyezés botrány: a zöldek szerint a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás

2011.07.27.
Az  elmúlt  hetek  egyre jobban kibontakozódó hazai génszennyezési botránya kapcsán  már több ezer hektár kukoricát és szóját kellett megsemmisíteni, s ennek  következtében több mint egymilliárd forintnyi kár érte a gazdákat és országunk  mezőgazdaságát. Az  eset  kapcsán  a  környezetvédő szervezetek továbbra  is  a  zéró  tolerancia  szigorú  alkalmazását sürgetik, valamint a jövőben  hasonló  esetek  elkerülése érdekében a vetőmagok és a takarmányok területén az önrendelkezéshez vezető stratégiai programok beindítását.
tovább »

Génszennyezési botrány – az ellenőrzés szigorítására és az import felülvizsgálatára van szükség

2011.07.08.

A génmódosítással szennyezett kukorica botrány kapcsán a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége az ellenőrzés szigorítását, a vetőmag import felülvizsgálatát és az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítését sürgeti. A génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és a károk megtérítését szorgalmazza a két zöld szervezet.

tovább »

Jó tanácsok fogyasztóknak

2011.01.01.

Mit tehetek én a biztonságos élelemért?

tovább »

Gyilkos szójamezők

2009.10.16.

Legújabb filmünk az európai állatgyárak és az esőerdőirtás közötti kapcsolatról


Budapest, 2009. október 16.: Az Élelmezési Világnapra készült el az a film, amely feltárja az európai állatgyáraktól a dél-amerikai esőerdőkbe gyűrűző pusztító folyamatot. A film elsősorban arra mutat rá, hogy Dél-Amerikában a szójatermesztés megsemmisíti az őslakos közösségeket, megmérgezi a helyi lakosságot, elpusztítja az élővilágot és súlyosbítja az éghajlatváltozást.
tovább »

2006.06.13.

Óriás szürkemarhával a bioélelmiszerek népszerűsítéséért

Elkezdődött az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét

2006. június 13-án Budapesten kezdetét vette az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét, amely 2006. június 13. és július 1. között 13 városban kerül megrendezésre. Egy 4 méteres szürkemarha ballonnal járjuk be az országot. Minden helyszínen helyi gazdákkal együttműködve bioélelmiszer kóstolóval várjuk az érdeklődőket.
tovább »

2006.06.13.

Schäffer Erzsébet csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége élelmiszerbiztonság kampányához


Nagy örömünkre Schäffer Erzsébet (író-újságíró, a Nők Lapja munkatársa) is fontosnak tartja az egészséges, hazai bioélelmiszerek fogyasztását, ezért csatlakozott támogatóként  a Magyar Természetvédők Szövetsége kampányához. 
tovább »

Ha biztosra akar (m)enni

2006.06.12.

„Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét


2006. június 13-án Budapesten, a Vértanúk terén szervezett látványos akcióval veszi kezdetét az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége fel kívánja hívni a lakosság figyelmét a bioélelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani és környezeti hatásaira.
tovább »

Ha biztosra akar (m)enni…

2006.06.08.

„Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét

2006. június 13-án Budapesten, a Vértanúk terén szervezett látványos akcióval veszi kezdetét az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége fel kívánja hívni a lakosság figyelmét a bioélelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani és környezeti hatásaira.
tovább »

Az MTvSz saját növényvédő szermaradék vizsgálatai

2006.06.06.
2006  tavaszán mi magunk is végeztettünk növényvédő-szermaradvány vizsgálatot. Forrásaink 30 minta megvizsgálását tették lehetővé, a vizsgálatot akkreditált laboratórium végezte. A minták egyik fele ökológiai gazdálkodásból, a másik fele pedig konvencionális gazdálkodásból származott.
tovább »

2006.06.02.

A 2005-ben elvégzett növényvédő szermaradék vizsgálatok eredményei


Ha megnézzük a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (NTSZ) tavalyi éves jelentését, igen megdöbbentő adatokat találtunk.
tovább »