Hátsó ajtó az új génmódosított szervezeteknek?

2018.01.18.

Az Európai Bíróság a mai napon jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket.

tovább »

Mi a gond a pálmaolajjal?

2017.06.13.
A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben előállított növényi olaj a világon, 2014-ben 342 millió tonna volt a termelés, amely döntően Dél-kelet Ázsiára, Malajziára és Indonéziára összpontosul. Ehhez óriási területre van szükség, Magyarország területének közel kétszeresén, 181 ezer km2-en vannak olajpálma-ültetvények. Az ültetvényeket az esőerdők helyén létesítik, ahol a terület felégetésével készítik elő a telepítést. Ez hihetetlen ütemben zajlik, naponta 670 focipályányi területet égetnek fel.
tovább »

Láss a polcok mögé! Jó tanácsok fogyasztóknak

2016.06.21.

Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Amikor bemegyünk egy üzletbe és leveszünk egy terméket a polcról, ritkán gondolunk bele, hogy azt hol, hogyan, milyen körülmények között állították elő, kinek a munkája van annak elkészítése, termesztése mögött.

tovább »

Nem kérünk a Natural Fruit Kft. ananászából!

2016.06.14.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szeretné megtudni, hogy a thaiföldi Natural Fruit Kft. szállít-e ananászkészítményt Magyarországra. A cég főképp az üzletláncok saját márkás termékeit állítja elő, amelyet a nagy áruházak polcain kerülnek eladásra. A vállalatnál az elmúlt években súlyos munkaügyi visszaéléseket találtak és dolgozói kizsákmányolást, kényszermunkát tártak fel. A nemzetközi Supplycha!nge kampány keretében levélben fordultunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy megtudjuk, a Natural Fruit Kft. importál-e hazánkba

tovább »

TTIP: az EU elindítja a „savas csirke” forgalmazásának engedélyezését

2015.12.10.

A természetvédők az engedélyezés elutasítását szorgalmazzák

Az Európai Bizottság jövő héten elindítja a baromfihúsok antibakteriális vegyianyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyianyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot. Az engedélyezési javaslat azt mutatja, hogy az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) során. A természetvédők arra kérik a kormányt, hogy Magyarország utasítsa el a Bizottság javaslatát.

tovább »

A csokoládénk és a kakaónk margójára

2015.11.16.

Európában és Észak-Amerikában az egy főre jutó csokoládéfogyasztás átlagosan 5,2 kilogramm évente.
Míg a csokoládé népszerűsége világszerte egyre nő, addig viszonylag kevés figyelmet fordítunk arra, hogy a csokoládéhoz felhasznált kakaót milyen körülmények között termesztik és állítják elő.
Az igen összetett és átláthatatlan termelési és értékesítési lánc mentén óriási aránytalanságok alakultak ki, amely elszegényedéshez, a munkások kizsákmányolásához és növekvő gyerekmunkához vezet.

tovább »

Kifacsarva: Mi van a narancslé-üzlet mögött?

2015.10.28.

Az élelmiszer-előállítás és –kereskedelem milliárdos üzlet világszerte. A multinacionális cégek azonban ritkán éreznek felelősséget az iránt, hogy milyen munkakörülmények vannak a beszállítói láncuk mentén, és milyen környezeti hatása van a termelésüknek. A „Kifacsarva” című tanulmány széleskörűen bemutatja a teljes európai narancslé-beszállítói láncot a narancstermesztéstől a narancslé eladásáig.

tovább »

Vegyszermentesen télire - hasznos kiadványok, receptek

2014.09.03.
B, mint befőzés, ez csak természetes! – népszerűsíti a Csalán Egyesület a vegyszermentes tartósítási eljárásokat. A tartósítószerek, vagy a folyamatos energiafelhasználással járó fagyasztás alternatívájaként szolgáló eljárások során egészséges, finom és változatos ízeket varázsolhatunk akár a télen is az asztalra, melyhez az Egyesület több módon is segítséget nyújt.

tovább »

XXXII. Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

2014.04.02.

Kedves Gömör-barátok!

Itt a tavasz, elérkezett az újabb kerti munkálatok időszaka. A friss levegőn szorgoskodva kikapcsolódni vágyókat várják április 10-13 között!

tovább »

A gazdafórum újabb állomása: Nyíregyháza

2014.03.19.
Folytatódik "A génmódosítástól az energia-önrendelkezésig" című gazdafórum-sorozatunk. Ezúttal Nyíregyháza környékéről várjuk az érdeklődőket a filmvetítésekkel egybekötött beszélgetés és előadássorozatra.
tovább »

A súlyosbodó élelmiszerválságokra határozott nemzetközi politikai lépések adhatnak megoldást

2012.10.16.
Az elmúlt öt évben három jelentős élelmiszerválság rázta meg a világot. Az október 16-i Nemzetközi Élelmezési Világnap alkalmából a Föld Barátai és magyar tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy e válságok nem véletlenül következtek be, és az élelmiszerválságokat kiváltó alapvető okokkal foglalkozni kell. Európának felelőssége és feladata van a probléma kialakulásában és megoldásában is.
tovább »