TTIP: az EU elindítja a „savas csirke” forgalmazásának engedélyezését

2015.12.10.

A természetvédők az engedélyezés elutasítását szorgalmazzák

Az Európai Bizottság jövő héten elindítja a baromfihúsok antibakteriális vegyianyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyianyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot. Az engedélyezési javaslat azt mutatja, hogy az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) során. A természetvédők arra kérik a kormányt, hogy Magyarország utasítsa el a Bizottság javaslatát.

tovább »

A csokoládénk és a kakaónk margójára

2015.11.16.

Európában és Észak-Amerikában az egy főre jutó csokoládéfogyasztás átlagosan 5,2 kilogramm évente.
Míg a csokoládé népszerűsége világszerte egyre nő, addig viszonylag kevés figyelmet fordítunk arra, hogy a csokoládéhoz felhasznált kakaót milyen körülmények között termesztik és állítják elő.
Az igen összetett és átláthatatlan termelési és értékesítési lánc mentén óriási aránytalanságok alakultak ki, amely elszegényedéshez, a munkások kizsákmányolásához és növekvő gyerekmunkához vezet.

tovább »

Kifacsarva: Mi van a narancslé-üzlet mögött?

2015.10.28.

Az élelmiszer-előállítás és –kereskedelem milliárdos üzlet világszerte. A multinacionális cégek azonban ritkán éreznek felelősséget az iránt, hogy milyen munkakörülmények vannak a beszállítói láncuk mentén, és milyen környezeti hatása van a termelésüknek. A „Kifacsarva” című tanulmány széleskörűen bemutatja a teljes európai narancslé-beszállítói láncot a narancstermesztéstől a narancslé eladásáig.

tovább »

Vegyszermentesen télire - hasznos kiadványok, receptek

2014.09.03.
B, mint befőzés, ez csak természetes! – népszerűsíti a Csalán Egyesület a vegyszermentes tartósítási eljárásokat. A tartósítószerek, vagy a folyamatos energiafelhasználással járó fagyasztás alternatívájaként szolgáló eljárások során egészséges, finom és változatos ízeket varázsolhatunk akár a télen is az asztalra, melyhez az Egyesület több módon is segítséget nyújt.

tovább »

XXXII. Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

2014.04.02.

Kedves Gömör-barátok!

Itt a tavasz, elérkezett az újabb kerti munkálatok időszaka. A friss levegőn szorgoskodva kikapcsolódni vágyókat várják április 10-13 között!

tovább »

A gazdafórum újabb állomása: Nyíregyháza

2014.03.19.
Folytatódik "A génmódosítástól az energia-önrendelkezésig" című gazdafórum-sorozatunk. Ezúttal Nyíregyháza környékéről várjuk az érdeklődőket a filmvetítésekkel egybekötött beszélgetés és előadássorozatra.
tovább »

A súlyosbodó élelmiszerválságokra határozott nemzetközi politikai lépések adhatnak megoldást

2012.10.16.
Az elmúlt öt évben három jelentős élelmiszerválság rázta meg a világot. Az október 16-i Nemzetközi Élelmezési Világnap alkalmából a Föld Barátai és magyar tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy e válságok nem véletlenül következtek be, és az élelmiszerválságokat kiváltó alapvető okokkal foglalkozni kell. Európának felelőssége és feladata van a probléma kialakulásában és megoldásában is.
tovább »

VI. Országos Bionap: Ahol az egészség terem

2012.06.28.
2012. június 24. - július 1. - július 8.- július 14. - július 15.
Az idén 6. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Bionap. A rendezvény célja az ökotermékek minél szélesebb körben történő megismertetése, a hazai előállítású biotermékek belföldi értékesítésének előmozdítása.
tovább »

A géntechnológiai óriáscég BASF kivonul Európából

2012.01.16.
A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását[1] a Magyar Természetvédők Szövetsége.
tovább »

Az Európai Bíróság megvédi a mézet a génszennyezéstől

2011.09.07.

Győzelem a méhészek és a fogyasztók számára

Az Európai Bíróság kedden megerősítette a méhészek és a fogyasztók jogát a génszennyezés-mentes mézre azzal a határozattal, mely szerint a génmódosított növényekből származó szennyezést tartalmazó méz forgalmazásához teljes mértékű élelmiszerbiztonsági engedélyre van szükség, s emellett a "génmódosított" címkét kell, hogy viselje. A döntés megnyitja az utat ahhoz, hogy tovább szigorítsuk a génmódosításra vonatkozó európai jogszabályokat – vélekedik a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

tovább »

Az élelmiszer-önrendelkezésről tanácskoznak az európai gazdák és civil szervezetek

2011.08.18.

Nyéléni Europe Forum 2011 - Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum

Krems, Ausztria: E héten az ausztriai Krems városában tanácskoznak az európai gazdaszervezetek, fogyasztók, környezetvédelmi és fejlesztési civil szervezetek képviselői, hogy az első Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum keretében letegyék egy új élelmezési és mezőgazdasági rendszer alapjait. A fórumot többszörös társadalmi - és pénzügyi válságok közepette tartják meg – amelyet a multinacionális cégek és az ő érdekeiket kiszolgáló elitek által vezérelt gazdaságpolitikák okoztak, komoly károkat szülve így az embereknek és térségünknek is. A nehéz gazdasági helyzet ellenére 120 európai szervezet több mint 400 küldöttje vesz részt a rendezvényen.

tovább »