A Magyar Természetvédők Szövetsége észrevételei és javaslatai a második Nemzeti Környezetvédelmi program 2003-2004. évi végrehajtásának helyzetéről szóló jelentés-tervezethez

2006.11.10.
A Jelentés-tervezet számos eredményről beszámol az NKP-II. első kétévi végrehajtása kapcsán. Az eredmények között láthatjuk a környezetvédelmi ipar fejlődését, a környezetvédelmi beruházások növekedését, a környezeti jogi és gazdasági szabályozórendszer fejlesztését, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi intézményrendszer fejlesztését, különböző mértékű előrehaladást az egyes akcióprogramok végrehajtásában és nem utolsó sorban a különböző környezeti elemek tekintetében több vonatkozásban javulást. Ugyancsak a jelentés tartalmaz megállapításokat arra vonatkozóan is, ahol a környezetállapotában romlás található, illetve bemutatja az NKP-II. időarányos teljesítésére vonatkozó pénzügyi teljesítéseket is.

tovább »

A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége állásfoglalása a kormányprogramról és a környezetügyben történo leépítésekrol

2006.06.23.

A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége júniusi ülésén megvitatta a 2006-2010 idoszakra szóló „Új Magyarország , Szabadság és szolidaritás” c. kormányprogram környezetvédelmi célkituzéseit és feladatait.
Tette ezt azért, mert az elmúlt idoszakban számos területen hazánk környezeti állapotának romlása felgyorsult, ugyanakkor ismeretes, hogy a környezetszennyezés milyen szoros összefüggésben van az emberek romló egészségi állapotával. Az is nyilvánvaló, hogy a rosszul megválasztott gazdasági fejlesztések, nagyberuházások komoly veszélyt jelentenek humán egészségügyi szempontból, és a természeti eroforrások minoségének megorzésére.
tovább »

Környezetpolitikai fórum-sorozat, 2006. 

2006.06.22.

A fórum-sorozat 2006. tanácskozásai:
I. A 2007-2013 időszakra szóló nemzeti tervek és azok környezeti vonatkozásai   - 2006. március 30.,
II. Egészség és környezet - 2006. május 18.,
III.  A klímapolitika, klímaváltozás főbb kérdései, szept 14.
IV.  A környezetpolitika aktuális kérdései itthon és az Európai Unióban, nov 16.

Az egyes programokért és előadásokért, jegyzetekért kattintson a "tovább" szövegre

tovább »

Országos konferencia a Fenntartható Fejlődési Célok magyarországi megvalósításáról

Az ENSZ szeptember végén fogadja el a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG), amelyek a következő tizenöt évre meghatározzák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréshez szükségesnek tartott nemzetközi együttműködési feladatokat. A program megvalósításában Magyarországnak is tevékeny szerepet kell vállalnia.

tovább »

HÍRLEVÉL - Környezetpolitikai hírek az Európai Unióból

Letölthető elektronikus verzió: ld. alább. 

tovább »

Konkrét lépéseket várnak magyar civilek a kormánytól a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására

Az egymással összefüggő pénzügyi, környezeti, klíma válságsorozatok és újabban a menekültügyi válság rá kell, hogy ébressze a döntéshozókat: az eddig járt út zsákutcába vezetett. Az új úthoz jelenthet közös alapot, hogy az ENSZ a hétvégén elfogadja új nemzetközi programját - benne a Fenntartható Fejlődési Célokat. A program sikeres magyar megvalósítása érdekében a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) javaslatcsomagot készített a kormány számára, amelynek fő elemei: a tünetek helyett a problémák okainak kezelése, a hazai és nemzetközi fejlesztési célok koordinációja, valamint ezekre elkülönített források rendelkezésre bocsátása.

tovább »